Patru milioane de euro de la PE pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii in judet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat marţi că judeţul Suceava urmează să beneficieze de aproximativ patru milioane de euro din totalul celor 11,8 milioane de euro alocaţi de Parlamentul European din Fondul de Solidaritate pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din vara anului 2008 în cinci judeţe din România.

Potrivit şefului deliberativului judeţean, suma a fost transferată autorităţilor române, iar autoritatea coordonatoare în ceea ce priveşte distribuirea acestor bani în cele cinci judeţe este Secretariatul General al Guvernului, urmând să fie aprobat un memorandum în acest sens în Guvern.

Parlamentul European a aprobat, în şedinţa sa din 11 martie 2009, primul proiect rectificativ pe 2009, în care s-a solicitat mobilizarea sumei de 11,8 milioane euro din Fondul de Solidaritate al UE, în urma efectelor inundaţiilor care au afectat România în iulie 2008. Prin acest raport, se acordă 11,8 milioane de euro judeţelor Suceava, Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Maramureş care au avut de suferit în urma inundaţiilor din iulie 2008.

În 2002, Consiliul a decis instituirea Fondului de Solidaritate al UE, obiectivul acestuia fiind de a oferi asistenţă financiară care să contribuie la restabilirea rapidă a condiţiilor normale de viaţă dintr-o regiune sau ţară, în caz de catastrofe naturale. Totalul daunelor directe reprezintă baza de calcul a valorii asistenţei financiare ce poate fi utilizată exclusiv pentru acţiunile urgente de primă necesitate. Acest Fond nu este prevăzut pentru compensarea daunelor private.

În termenul de zece săptămâni de la inundaţii, autorităţile române au solicitat asistenţă financiară din Fondul de Solidaritate al UE. Cererea se referă la cinci judeţe (Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ), unde 241 de localităţi cu o populaţie totală de 1.6 milioane de locuitori au fost afectate în mod direct de inundaţii.


Intră acum și în grupul de