CJSU Suceava: La sfârșitul lunii noiembrie ar putea fi necesare 900 de paturi pentru bolnavii Covid din județ, iar SJU Suceava și SM Rădăuți au în total 300 de paturi pentru această patologie. Se impune ca toate spitalele să preia formele ușoare de Covid-19


Intră acum și în grupul de

În cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a discutat, marți, situația epidemiologică din județ, iar analiza prezentată relevă faptul că aceasta impune antrenarea și colaborarea tuturor factorilor decizionali de la nivelul județului.

Astfel, conform estimărilor managerului Spitalului Județean de Urgență Suceava va fi înregistrată în perioada următoare o creștere importantă a cazurilor Covid în spitalele Suceava și Rădăuți unde există deja un număr de 300 paturi dedicate patologiei Covid-19.

Aproximativ 100 cazuri forme asimptomatice și ușoare se afă în spitalul  suport Rădăuți, iar restul de 200 se regăsește în secțiile dedicate Spitalului Județean de Urgență Suceava, cu o capacitate în prezent de 225 locuri.

Potrivit Prefecturii Suceava, analizele epidemiologice internaționale estimează pentru România un maxim de cazuri Covid-19 la sfârșitul lunii noiembrie, când se așteaptă o triplare a necesarului de paturi. „În acel moment este posibil să fie necesară o capacitate de cazare de aproximativ 900 de locuri, ambele spitale fiind depășite. Printr-o decizie a D.S.P. Suceava de a dedica 10% din fiecare unitate sanitară pentru patologia Covid, se obține un număr suplimentar de 260 paturi, aspect ce a fost discutat cu managerii tuturor unităților medicale din județ în ședințe ale C.J.S.U. anterioare”, explică Prefectura Suceava.

Conform precizărilor reprezentanților Spitalului Județean Suceava, obținerea unei capacități suficiente de cazare și tratare a cazurilor Covid-19 presupune dedicarea unui număr mult mai mare de paturi în unele unități sanitare, dar că, în același timp, trebuie menținută o capacitate de tratare a patologiei non-Covid la nivelul județului în unitatea cea mai performantă, Spitalul  Județean de Urgență Suceava fiind principala unitate spitalicească din județ, cu o capacitate de cazare de 1200 locuri.

Mai mult, Spitalul Județean de Urgență Suceava gestionează majoritatea patologiei acute medicale și chirurgicale din cadrul județului, respectiv 75% din patologia traumatică.

Potrivit managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, la nivelul județului Suceava există capacitatea de a gestiona ambele patologii atât Covid, cât și Non-Covid, dacă se urmărește aplicarea a două principii, respectiv utilizarea personalului medical cât mai adecvat tratării patologiei Covid, începând cu implicarea mai întâi a medicilor de boli infecțioase, apoi a medicilor din celelalte specialități medicale compatibile (pneumologia, medicina internă, nefrologia, gastroenterologia, neurologia, cardiologia, diabetologia) și implicarea mai întâi a unităților sanitare mai puțin dotate cu aparatură sau personal pentru gestionarea urgențelor chirurgicale și obstetricale și la final a celor mai performante unități.

Analiza specialiștilor din Spitalul Județean Suceava și a medicilor epidemiologi din cadrul D.S.P. Suceava a fost de transformare progresivă a unităților din județ în sectoare Covid pentru formele ușoare.

 În urma dezbaterii, concluzia unanimă a fost că fără suportul și colaborarea unităților spitalicești din județ și în lipsa unui plan gradual care să asigure buna gestionare a resurselor umane și materiale, a pacienților diagnosticați Covid, Spitalul Județean de Urgență Suceava nu va putea asigura asistența medicală a cazurilor non-Covid.

După prezentarea datelor de managerii SJU Suceava și Spitalului Municipal Rădăuți, prefectul județului, Alexandru Moldovan, a solicitat conducerii D.S.P. Suceava să finalizeze activitatea de verificare și analiză a unităților medicale din județ până joi, și să transmită către Ministerul Sănătății propunerile de introducere în circuitul de gestionare a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

S-a decis ca în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Suceava programată vineri, conducerea D.S.P. va prezenta lista spitalelor din județ care vor prelua pacienţi Covid-19, inclusiv sectorul respectiv și numărul de paturi aferent la fiecare unitate medicală în parte.


Intră acum și în grupul de