VIDEO // Incendiu devastator a afectat trei gospodării din localitatea Valea Moldovei. Pompierii s-au luptat cu focul șapte ore

Un incendiu puternic a izbucnit, joi seara, la o gospodărie din localitatea suceveană Valea Moldovei, iar din cauza faptului că focul a fost observat târziu, acesta s-a extins și la gospodăriile învecinate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Lt. Alin Găleată, la sosirea pompierilor, la gospodăria de unde a izbucnit incendiul, ardeau acoperișul casei de locuit și al centralei termice, precum și o parte din anexele gospodărești, toate construcții corp comun, majoritare din lemn.

Incendiul a izbucnit din cauza unui coș de fum

Flăcările au izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului sau scânteilor provenite din coșul de fum deteriorat, care au aprins acoperișul centralei termice și celelalte construcții din gospodărie.

În același timp, precizează sursa citată, flăcările s-au extins și la construcțiile din două gospodării învecinate, care aveau un singur proprietar. Extinderea incendiului a fost cauzată de observarea și anunțarea târzie a evenimentului (la ora 20:56), dar și de dispunerea construcțiilor foarte apropiate una de cealaltă, multe dintre acestea fiind corpuri comune, construite din lemn.

Flăcările au fost observate prea târziu

Incendiul a fost lichidat după o intervenție de șapte ore, respectiv la 04:00. Alin Găleată a explicat că, intervenția a fost prelungită din cauza acțiunilor de îndepărtare a elementelor de construcție afectate de foc, sub care se mai aflau focare ascunse. În sprijinul misiunii pompierilor, au intervenit cetățeni din localitate, care cu ajutorul unor utilaje au înlesnit aceste operațiuni.

Alin Găleată a precizat că au intervenit, cu 11 autospeciale, pompierii militari de la subunitățile din  Gura Humorului, Suceava, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Cornu Luncii, Capu Câmpului, Baia și Valea Moldovei.

De menționat că pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei adolescente, în vârstă de 17 ani, care a suferit un atac de panică. Ulterior, după ce și-a revenit, ea a refuzat transportul la spital.

Focul a făcut ravagii la cele trei gospodării

Prin urmare, focul a distrus, la prima gospodărie, acoperișul casei de locuit și al centralei termice pe o suprafață de aproximativ 100 mp, adăpostul de animale și alte magazii pe 120 mp, toate construcții corp comun.

Totodată, s-au degradat elemente de construcție ale locuinței și bunuri aflate în interiorul tuturor clădirilor afectate (mobilier, electrocasnicde, textile, un tractor agricol și altele). Au fost salvate restul casei de locuit și alte construcții anexe cu o suprafață de aproximativ 70 mp, cu bunurile aferente.

La al doilea proprietar, care deținea gospodăriile învecinate, au fost afectate două dintre cele patru case de locuit (acoperișul unei case pe aproximativ 100 mp și acoperișul de la a doua casă afectată, pe 140 mp). Au mai ars anexe gospodărești, construcții corp comun, cu o suprafață totală de aproximativ 400 mp, circa 10 tone de plante furajere, 9 tone de cereale și 3 metri cubi lemn de foc. S-au degradat învelitoarea din tablă de pe acoperișuri, utilaje și unelte agricole, tavanele și pereții ambelor locuințe afectate, elemente de tâmplărie din PVC, materiale de construcții, mobilier, electrocasnice, textile și alte bunuri. Aici, au fost salvate celelalte două case de locuit, circa 5 metri cubi lemn de foc, 2 tone de cereale și o bovină, a menționat sursa citată.