Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, în conflict declarat cu primarul Bogdan Loghin: Aprecierea cu privire la activitatea medicală desfășurată în spital excede în totalitate competențele dumneavoastră

Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, a transmis, vineri, că nu acceptă modul în care primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, înțelege să abordeze problematica Spitalului Municipal Rădăuți și îi transmite acestuia, în 11 puncte, opinia sa în legătură cu situația generată de recentele declarații ale primarului care a anunțat controale la unitatea spitalicească rădăuțeană.

Vă prezentăm integral punctul de vedere exprimat de managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi:

Ca urmare a conferinței de presă a primarului Bogdan Loghin, în care și-a permis să pună într-o lumină nefavorabilă activitatea Spitalului Municipal Rădăuți și să sugereze că în această unitate medicală care a avut și are un rol deosebit în rezolvarea problemelor apărute din cauza pandemiei s-ar fi comis ilegalități, doresc să fac câteva precizări:

1. În calitate  de manager  al spitalului  municipal  îi solicit primarului  să sisteze  imediat orice imixtiune  în actul de  conducere  al acestei unități  spitalicești. Până în acest moment, spitalul cu care ar trebui să vă mândriți domnule primar, a fost controlată de instituții abilitate de control ale statului de peste 25 de ori în ultimele 6 luni, conform registrului unic de control. Ca urmare a acestor controale, spitalul a fost dat ca model de bune practici. De aceea, un control din partea primăriei efectuat de persoane care nu au calificarea necesară ar însemna că instituția pe care o conduceți, domnule Loghin, desconsideră instituțiile croite cu adevărat pentru astfel de misiuni și urmărește doar implementarea „modului de gândire” impus de dvs. sau urmăriți discreditarea celor care nu se raliază la această gândire. Personal, așa cum am făcut-o și până acum, nu ne sustragem de la niciun fel de control. Mai mult decât atât,  vom pune la dispoziția oricărui organ de anchetă,  începând de la corespondența instituțională și orice alt document/înscris aflat în instituția noastră.

2.   Aprecierea  cu privire la  activitatea medicală  desfășurată  în spital excede în totalitate competențele dumneavoastră.

 3.  Nu există, legal, o relație de subordonare  profesionala între managementul spitalului  și  primarul municipiului.

4. Faptul că, în calitatea  d-voastră  de primar  îmi solicitați   public și nu e prima dată când aveți astfel de „derapaje” , după cum rezultă din conferința dvs. de presă din 17.12.2020,  să  mă supun   „gândirii  d-voastră”   constituie  un abuz   inimaginabil, drept pentru care și pentru acest motiv, voi sezisa  organele de cercetare penală.

5. ” Gândirea  d-voastră ” nu  constituie  nici normă de   management, nici  inovație  medicală, nici izvor de drept, sens în care nu consider că trebuie  să  mi-o însușesc  indiferent  de amenințările  d-voastră.

6. Faptul  că încă  vă  permiteți  acest   discurs   distructiv, amenințător, ilegal   și faptul că  nu  v-ați descoperit   încă atribuțiunile  profesionale    legale rezultate  din exercitarea funcției de primar   pot  să   afecteze   grav activitatea instituțiilor  publice  aflate în subordinea  consiliului  local. Instituții precum Spitalul, Școlile, Serviciile Comunale, nu sunt proprietatea dumneavoastră să dispuneți schimbări în ele după bunul dumneavoastră plac.

7.  Activitatea medicală  desfășurată   în  spitalul  municipal  poate fi  controlată  doar de   ministerul  sănătății  și DSP  iar în cazul în care aveți la cunoștință  că această activitate medicală  este deficitară   în   ” gândirea  d-voastră”  aveți  posibilitatea  să solicitați   instituțiilor  statului    să  verifice   aceste  aspecte,  dar în   nici un caz  să  dispuneți  d-voastră  vreo măsură, indiferent  cât de priceput  sau de primar ales sunteți.

8. Îl asigur pe dl primar ales însă că NU voi respecta și NU mă voi alinia la niciun fel de politică, altă decât cea legală. Nu am culoare politică, nu sunt subordonat/înregimentat politic și nu raliez la „modul de gândire al nimănui”. Acele vremuri în care „statul sunt eu” au rămas în manualele de istorie.  Nu răspund la presiuni, nu pot fi intimidat și nu sunt șantajabil, indiferent câte conferințe, declarații, discuții sau amenințări voalate sau directe veți  face.

9. Așa cum bine se știe, și poate ar trebui să știe și primarul Bogdan Loghin, cei care sunt în funcții publice nu pot invoca în apărare faptul că nu au știut sau nu au realizat ceea ce fac. Timpul a demonstrat că justiția răspunde cu egală măsură pentru toți, indiferent de funcția pe care o au, culoarea partidului sau conjunctură politică a momentului.

10. Aștept, probabil că și ceilalți rădăuțeni, că primarul  Loghin să înceapă să construiască ceva în loc distrugă  ce au construit alții.    Mai cred  că  ar trebui  să  dea dovadă  de maturitate dacă nu de respect,  față de instituțiile din orașul al cărui primar este,  inclusiv  față de  „lege „, iar  folosirea   „pârghiilor  din primărie”  că să-și satisfacă „gândirea să  politică”  îi poate fi  extrem  de dăunătoare, la  31 de ani de la Revoluție.

11. Îl asigur din nou pe dl primar ales că nu fac parte din niciun grup de interese financiare sau politice, respect votul cetățenilor din Rădăuți și autoritatea cu care au investit noul primar, singura mea preocupare rămânând în continuare bunul mers al Spitalului nostru și susținerea tuturor colegilor mei care sunt epuizați după 9 luni de pandemie și în fața cărora îmi cer scuze că nu am putut să le ofer cât  merită.