USV: Patrimoniul cultural al Bucovinei trebuie protejat și dezvoltat. Inițiative ale grupului local de protejare a peisajului cultural al Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Bogăția patrimonială a Bucovinei este valoroasă și importantă, dar în lipsa unei valorificări adecvate și în lipsa unei armonizări cu o viziune corectă de dezvoltare a zonei, riscă să fie pierdută pentru totdeauna, potrivit Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

Acesta este motivul pentru care în cadrul proiectului „PORT Cultural” (PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potențial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală), implementat de către USV, a avut loc, în data de 2 Decembrie 2020, un webinar al grupului local de protejare a peisajului cultural al Bucovinei

Această inițiativă dorește să fie începutul unui șir de întâlniri la care sunt invitați toți cei ce iubesc patrimoniul cultural și satele Bucovinei (grupuri de interes, instituții publice, organizații locale, persoane interesate). „Obiectivul grupului local de protejare a peisajului cultural al Bucovinei este acela de a aminti faptul că satele Bucovinei pot fi dezvoltate frumos, îmbinând modernul cu zestrea bogată pe care o avem,” a explicat USV.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au participat specialiști și persoane interesate de protejarea patrimoniului cultural al Bucovinei, aceștia prezentând diferite puncte de vedere din partea comunității locale, mediului academic și a administrației publice locale. După o incursiune în inițiativele luate până în prezent pentru valorificarea patrimoniului cultural, au avut loc o serie de dezbateri cu privire la activitățile pe care participanții la grupul de lucru le consideră necesare a fi luate și cu privire la aportul pe care aceștia îl pot aduce în protejarea peisajului cultural al Bucovinei.

Detaliile întâlnirii, cât și inițiativele ulterioare vor fi promovate pe pagina web a proiectului (http://portcultural.usv.ro/) și pe pagina de Facebook aferentă (Port Cultural). Întâlnirile ulterioare vor fi organizate în prima săptămână a fiecărei luni calendaristice, vor cuprinde o sesiune educativă și discutarea problemelor diferitelor comunități din Bucovina. Vor fi, de asemenea, organizate sesiuni gratuite de training în domeniul patrimoniului pentru reprezentanți ai primăriilor, pentru agenți de turism și persoane interesate de păstrarea caselor tradiționale din Bucovina.


Intră acum și în grupul de