Gheorghe Flutur a susținut în grupul interregional din Carpați al Comitetului European al Regiunilor nevoile zonei montane, incluzând investiții în drumuri de mare viteză, în comunicații, în sănătate, dar și în turism


Intră acum și în grupul de

Președintele Gheorghe Flutur a participat, miercuri, online, la Conferința grupului interregional din Carpați din cadrul Comitetului European al Regiunilor unde a susținut nevoile zonei montane.

Flutur a spus că se discută acum despre Mecanismul European de Redresare și Reziliență după pandemia COVID-19 și a subliniat că și zonele de munte și populația din munții Carpați este afectată.

El a adus în atenție câteva provocări la care consideră că trebuie să fie oferite răspunsuri destul de repede și a vorbit despre căi de comunicații în interiorul acestei regiuni.

„Am dori să fim întrebați și noi de coridoarele de transport auto și vorbim de autostrăzi”, a spus Flutur.

El i-a transmis pe această cale mareșalului voievodatului Podkarpackie din Polonia, Władysław Ortyl că acesta știe foarte bine proiectul coridorului Baltica-Marea Neagră, pentru că l-au discutat amândoi la Krynica.

„Eu mă bucur de acel coridor care vine din Polonia prin Ungaria și trece pe la granița de vest a României spre sud, dar tot atât de necesar este și cel care vine pe la Estul munților Carpați, vechiul „Drum al Mătăsii” care este cu 500 de km mai scurt de la Varșovia la Marea Neagră față de cealaltă variantă”, a spus Flutur.

El și-a exprimat încrederea că aceste discuții trebuie să fie cât mai dese atunci când se vorbește de coridoare atât de autostrăzi, dar și de căile ferate, căi de comunicare care să lege aceste regiuni.

Totodată, Gheorghe Flutur s-a întrebat și unde e mai urgent decât în aceste zone montane să fie făcute investiții prin Green Deal.

„Cred că aveți și dumneavoastră în Polonia zone unde a fost minerit închis și e nevoie de reconversie în zone turistice”, a declarat președintele CJ Suceava.

El a subliniat că și digitalizarea are o pondere mare în bugetul european și crede că și în alte țări există nevoia de informatizare în zona de munte unde populația trăiește mai răsfirat, iar școlile sunt la distanță mare.

„Zona montană e cea mai afectată din punct de vedere a lipsei de semnal de internet, de semnal de telefonie mobilă”, a spus Flutur.

Totodată, el s-a pronunțat și pentru proiecte pentru finanțarea rețelei sanitare din zonele montane.

Mai mult, Gheorghe Flutur le-a propus partenerilor acțiuni comune în interiorul macroregiunii Carpatice pe turism.

„Propun să ne cunoaștem prin schimburi de experiență pe turism după ce condițiile pandemiei ne permis și să venim pe ruta Carpaților. Fiecare avem frumuseți de arătat”, a explicat Flutur.

El a mai declarat, în final, că este nevoie și de întâlniri cu europarlamentarii din aceste zone care să susțină aceste regiuni mai mult la nivelul politicilor europen.

„Doar așa pot fi beneficii concrete pentru populația din Munții Carpați”, a conchis Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de