Antreprenorii din industria de hoteluri și restaurante disperați că această industrie e singura care trage ponoasele pandemiei. Ștefan Mandachi: Noi suntem industria discriminată. Nu numai eu am de pierdut, dar și toți angajații


Intră acum și în grupul de

Mai mulți antreprenori și angajați din industria HoReCa au protestat, marți, în fața unităților de cazare sau de alimentație publică pentru că industria este falimentată și nu se întrevede nicio soluție.

Un protest de solidaritate a fost organizat și în fața hotelului Mandachi unde antreprenorul Ștefan Mandachi a ieșit în fața unității alături de angajați.

El a spus că din firmele lui protestează angajații din toate restaurantele din țară și nu doar la Suceava.

Mandachi a arătat că industria ospitalității a suferit pierderi de multe milioane de euro, dar că protestul nu este pentru pagubele înregistrate și pentru că doresc să muncească.

„Ne raliem unui protest organizat de HORA. Ar trebui să le reamintim tuturor patronilor din România că sunt în aceeași situație în care suntem noi acum. Nu e corect ca o singură industrie să tragă toate ponoasele pentru tot ceea ce se întâmplă pe timp de pandemie”, a spus Mandachi.

El a arătat că hotelul său a fost plin odată de Revelion și o dată de Valentine s Day.

„Erau mai mulți jandarmi și polițiști decât invitații din hotel. Nu-i posibil. Nu poți să lucrezi așa. Condițiile sunt discriminatorii.  Peste tot e în regulă, numai la noi nu”, a declarat antreprenorul sucevean.

Stefan Mandachi se alătura protestului HORECA la nivel național

Stefan Mandachi se alătura protestului HORECA la nivel național

Publicată de NewsBucovina.ro pe Marţi, 16 februarie 2021

Ștefan Mandachi a arătat că nu se infectează nimeni în benzinării, în supermarket și că pare că doar la restaurant unde omul trebuie să meargă și la toaletă cu mască de protecție.

„Noi suntem industria discriminată. Nu numai eu am de pierdut, dar și toți angajații”, a spus Mandachi.

El crede că guvernanților ar trebui să le pese pentru că dacă se înjumătățește numărul de angajați atunci nici încasările la buget nu vor fi cele sperate.

„La un moment dat le ajunge și lor cuțitul la os. Noi suntem contributori la bugetul de stat. Până la urmă nu au de ales. Nu să ne susțină, ci să ne lase să ne facem treaba”, a spus Mandachi.

Antreprenorul sucevean a arătat că nu se poate ca într-un hotel în care a investit câteva milioane de euro să-și facă treaba numai sub presiune.

„Este imposibil să funcționezi. Nu ai cum. Eu am voie doar 30 la sută din capacitate. Vin oamenii să se cazele la hotel. Unde să-i duc să mănânce? Pe genunchi? Să le dau sendvișuri în cameră?”, a spus Mandachi.

El a menționat că a oferit discount-uri tuturor celor care s-au vaccinat, fiind pro vaccinare, toți angajații poartă mască, nu se poate intra în hotel fără mască și că sunt respectate toate procedurile.

„Cum poți să funcționezi cu 30 la sută când cheltuielile sunt la 100 la sută?. Am 64 de angajați care vor la sfârșitul lunii salariile, iar eu când trag linie am 50.000 de euro pierdere. Lună de lună pierd 50-60.000 de euro. Închid prăvălia și merg mai departe”, a spus Mandachi.

El a amintit că deține un salon de evenimete în care nu s-a mai făcut un eveniment de un an de zile, iar cei circa 30 de angajați care îl deserveau sunt în șomaj.

Ștefan Mandachi a spus că înțelege situația pandemică, dar că este nevoie ca și guvernanții să înțeleagă situația industriei ospitalității și să găsească soluții pentru funcționare.

El crede că dacă se vor solidariza mai mulți, atunci se va întâmpla ceva.

„Dacă vor fi doar doi-trei nu se va întâmpla nimic. Ce să se întâmple dacă factorul de presiune nu se amplifică?”, a întrebat antreprenorul sucevean.

Patronii de hoteluri și restaurante și angajații din HoReCa au organizat, marți, un protest la nivel național și au oprit complet activitatea timp de jumătate de oră.

Organizatorii susțin că industria HoReCa a fost „îngenuncheată” de pandemie, iar protestul reprezintă „un strigăt cu ultimele puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalității, atât a celor care au rezistat, cât și a celor care nu au mai găsit resurse și putere să țină afacerile pe linia de plutire”.


Intră acum și în grupul de