O bază de intervenție montană cu elicopter SMURD va fi înființată la Vatra Dornei. Inspectoratul General de Aviație al MAI a recepționat trei elicoptere ușoare


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. a recepționat, joi, trei elicoptere, destinate gestionării situațiilor de urgență, achiziționate în baza proiectului VIZIUNE 2020

La sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au fost recepționate primele trei dintre cele șase elicoptere H135, cu următoarele trei livrări programate până la mijlocul anului 2021.

Aeroanvele au fost achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor – Obiectivul specific 5.2 Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, în care Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are calitatea de partener, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de beneficiar. În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are alocat un buget de 213.251.008,32 EUR, dintre care 85% din fonduri europene nerambursabile și 15% din bugetul de stat. Obiectivele acestui proiect sunt reprezentate de achiziționarea celor 6 elicoptere H135 și a 6 elicoptere medii/grele variante naval, respectiv uscat.

La sfârșitul lunii iulie 2019 a fost încheiat un acord-cadru pe o perioadă de 4 ani, care prevede cumpărarea a până la 10 elicoptere H135, precum și servicii de suport asociate operațiunilor medicale aeriene și misiunilor de căutare și salvare (SAR) în țară.

Până la acest moment, ulterior semnării a trei contracte subsecvente, comanda totală se ridică la șase elicoptere de tip H135, care urmează să fie folosite pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR) și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice.

La evenimentul organizat la sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că trei noi baze pentru intervenție montană vor fi create ca urmare a achiziționării a celor șase elicoptere ușoare prin proiectul „Viziune 2020”.

„Rolul lor va fi, în principal, de creare a trei baze noi pentru intervenţie montană”, a spus Arafat care a mențioat că o bază va fi în zona Caransebeş, una în zona Braşov- Sibiu şi una în zona Suceava.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în ultima ședință a CJ Suceava că baza de intervenție montană din județul Suceava va fi înființată la Vatra Dornei.


Intră acum și în grupul de