Falsificatori de grivne, trimisi in judecata


Intră acum și în grupul de

Pentru un număr de 6 infracţiuni, 12 tineri din judeţul Suceava au fost trimişi în judecată. Potrivit IPJ Suceava, din luna septembrie a anului trecut, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, au desfăşurat activităţi de cercetare complexe privind o grupare infracţională organizată, formată din H. Cezar, de 21 ani, S. Andrei, de 20 ani, C. Cătălin, de 21 ani, S. Mihai, de 24 ani, B. Ciprian, de 24 ani, C. Valentin, de 22 ani, minorul B. A., de 17 ani, G. Marius, de 20 ani, P. Florin, de 26 de ani, S. Florin, de 20 de ani, S. Marius, de 23 de ani şi H. Valentin, de 24 de ani, toţi din judeţul Suceava, grupare ce are preocupări pe linia comiterii infracţiunilor de falsificare şi punere în circulaţie de monedă contrafăcută, înşelăciune, furt calificat, lovire sau alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Membrii grupării au falsificat în perioada septembrie 2009 – ianuarie 2010, peste 80.000 de grivne -moneda naţională a Republicii Ucraina, în bancnote din cupiura de 50 şi 100. Aceştia şi-au achiziţionat în scopul falsificării bancnotelor diverse materiale şi aparate, respectiv calculatoare, laptop-uri, o imprimantă color, programe de calculator, hârtie şi specimene de bancnote.

Printre activităţile infracţionale documentate s-a reuşit şi probarea unui număr de 10 acte materiale ale infracţiunii de furt calificat constând în aceea că, pe timpul nopţii, aceştia urmăreau persoanelor care introduceau ilegal ţigarete din Republica Ucraina până la locul de depozitare, după care pătrundeau ilegal în aceste locuri sustrăgând bunurile găsite pe care ulterior le valorificau. Aceştia mizau pe faptul că persoanele păgubite nu depuneau reclamaţii ţinând cont de faptul că ţigaretele erau introduse ilegal în ţară.

De asemenea o parte din membrii grupării au fost cercetaţi pentru comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă, respectiv lovire sau alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice .

La data de 28.01.2010, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava şi Serviciul de Intervenţie Rapidă al I.P.J. Suceava, sub coordonarea unui procuror din cadrul parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, au organizat şi executat o acţiune, ocazie cu care au fost efectuate un număr de 17 percheziţii domiciliare pe raza municipiul Suceava, Rădăuţi, oraşului Siret şi satului Negostina, comuna Bălcăuţi, judeţul Suceava, pe timpul cărora au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor mai multe sisteme informatice -laptop-uri şi unităţi centrale de calculator, medii de stocare a datelor, 4.660 pachete de ţigări de diferite mărci de provenienţă ucraineană, unelte folosite la spargerea locuinţelor, suma de 30 770 lei, staţii de emisie recepţie, 11 telefoane mobile, aparatură folosită la falsificarea de monede. Totodată au fost puse în executare un număr de 11 mandate de aducere.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus reţinerea pentru 24 de ore a 10 dintre membrii grupării, pentru cinci dintre aceştia solicitând Judecătoriei Rădăuţi arestarea preventivă pentru o durată de 29 de zile, solicitare care a fost însuşită de către instanţa de judecată, fiind emise mandate de arestare, care au fost prelungite cu încă 30 de zile, iar faţă de alţi 6 inculpaţi a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Prin rechizitoriul din 22.03.2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus trimiterea în judecată a lui H. Cezar, S. Andrei, C. Cătălin, S. Mihai, B. Ciprian, C. Valentin, minorul B.A., G. Marius, P. Florin, S. Florin, S. Marius şi H. Valentin pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, furt calificat, falsificare de monede sau de alte valori, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, lovire sau alte violenţe, şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.


Intră acum și în grupul de