Sucevenii au primit Lumina Invierii din Tara Sfanta (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, sâmbătă seară, cu o aeronavă, pe Aeroportul din Suceava, de o delegaţie condusă de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi a fost împărţită parohiilor sucevene şi delegaţiilor din Botoşani, Iaşi, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Constanţa şi Cernăuţi.

Lumina a fost întâmpinată de sute de credincioşi şi preoţi de la mănăstiri şi parohii din judeţul Suceava, dar şi din zona Cernăuţi, precum şi din judeţele limitrofe Sucevei – Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Botoşani şi Iaşi, la ceremonie fiind prezent şi un preot catolic.

Lumina Sfântă a fost adusă la Suceava de către preotul Cătălin Axinte şi de către preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care au făcut parte din delegaţia Patriarhiei Române ce a mers la Iersualim pentru a purta Lumina Harică de la Sfântul Mormânt.

La sosirea pe Aeroportul din Suceava, preotul Cătălin Axinte a înmânat Lumina Sfântă Înalt Preasfinţitului Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, care, la rândul său, a împărţit-o preoţilor prezenţi în număr mare la acest ritual, în pofida ploii şi a vremii reci. La ieşirea de pe pistă, lumina a fost întâmpinată şi de călăreţi îmbrăcaţi în port tradiţional bucovinean care purtau în mâini torţe aprinse.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Lumina Sfântă s-a aprins la Mormântul Sfânt din Ierusalim, sâmbătă, la ora 14.07, acesta menţionând că a fost din nou o experienţă deosebită pentru el. Flutur a mulţumit Patriarhiei Române şi Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru faptul că a fost inclus, în acest an, în delegaţie şi că a putut aduce sucevenilor Lumina Sfântă de la Sfântul Mormânt.

Flutur a spus că vineri a vizitat Cetatea Ierusalimului, precum şi mai multe biserici din zonă şi a primit două medalii, una de cetăţean de onoare al Ierusalimului, de la Patriarhul Teofilus, şi una de prietenie România – Israel.

Lumina de la Sfântul Mormânt a fost luată cu un felinar special, lampa lui Davy, iar la Aeroportul din Suceava un sobor de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen Suceveanul, a oficiat o scurtă slujbă. La această ceremonie de primire a Luminii Harice de la Sfântul Mormânt au avut acces atât preoţii, care au preluat Lumina în felinare speciale şi au dus-o în parohiile lor, de unde a fost împărţită credincioşilor în cadrul slujbei de Înviere, cât şi laici, între care şi foarte mulţi copii.

Anul trecut, Lumina Sfântă a fost adusă în România de două delegaţii, una a Patriarhiei Române şi una a judeţului Suceava, condusă de Gheorghe Flutur, iar în acest an preşedintele CJ Suceava a primit binecuvântarea PF Patriarhului Daniel pentru a face parte din delegaţia Patriarhiei care a mers la Ierusalim pentru a lua Lumina.

Costurile transportului au fost suportate atât de Patriarhia Română, cât şi de credincioşi din judeţul Suceava.


Intră acum și în grupul de