Ambasadorul Israelului în România a onorat, în gara Suceava, memoria victimelor Holocaustului din România: Din Bucovina, 21.845 de evrei au fost deportați în Transnistria. Este un adevăr dureros


Intră acum și în grupul de

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a depus, joi după amiaza, în Gara Suceava, coroane de flori alături de autoritățile locale sucevene și a declarat că a venit în gara din Suceava pentru a onora memoria sutelor de mii de evrei deportați, torturați și uciși în timpul Holocaustului din România.

„Din Bucovina, 21.845 de evrei au fost deportați în Transnistria. Este un adevăr dureros, însă trebuie cunoscut faptul că Guvernul României condus de mareșalul Antonescu a ordonat în 1941 exterminarea populației evreiești prin foamete, convoaie ale morții și deportați în ghetouri și lagăre de muncă.Pe 9 octombrie 1941 de aici, din gara de la Suceava, a plecat primul transport cu evrei spre Transnistria. Ei au fost înghesuiți în trenuri de marfă, lăsați fără mâncare și apă”, spus diplomatul israelian.

El a subliniat că aceștia nu au fost deposedați doar de bunuri și libertate.

„Le-au fost distruse și documentele pentru a le fi ștearsă până și identitatea comunității lor, o comunitate despre care exista stima care datează încă din anul 1473. Evreii din Bucovina au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea economică a orașelor, dar și la viața culturală. Ei au fondat fabrici, școli, temple și sinagogi care sunt mărturii ale tradițiilor și valorilor evreiești”, a spus David Saranga.

El a mulțumit ministrului Culturii pentru sprijinul acordat promovării patrimoniului evreiesc.

Totodată, ambasadorul a precizat că mulți evrei care au migrat în Israel sunt originari din Bucovina.

David Saranga a ținut să menționeze că este de datoria noastră să ne amintim pentru că nu putem să vorbim despre viitor fără să ne asumăm trecutul și că doar așa vom putea construi o lume bazată pe toleranță și înțelegere.

David Saranga: Criminalii Holocaustului, dar și cei care sunt simpatizanți ai mareșalului Ion Antonescu, ai Mișcării Legionare, orice instigă la ură nu trebuie tolerați de societate

„Din păcate, chiar și 80 de ani mai târziu de la tragedia Holocaustului, mareșalul Ion Antonescu este evocat de unii drept un erou deși nu există nicio îndoială cu privire la responsabilitatea sa în uciderea evreilor din România. În 1946 Ion Antonescu a fost anchetat și găsit vinovat pentru crime de război de către Tribunalul Poporului. Criminalii Holocaustului, dar și cei care sunt simpatizanți ai mareșalului Ion Antonescu, ai Mișcării Legionare, orice instigă la ură nu trebuie tolerați de societate.Antisemitismul nu se măsoară doar în numărul de evenimente antisemite care au loc într-o țară, se măsoară și prin modul în care societatea răspunde la astfel de evenimente, în modul în care autoritățile și liderii de opinie reacționează. Doar atunci putem vedea adevărata imagine a unei societăți”, a declarat David Saranga.

Ambasadorul Israelului la Suceava

Ambasadorul Israelului la Suceava

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 22 aprilie 2021

Diplomatul istraelian a mulțumit autorităților române pentru modul ferm în care reacționează cu privire la evenimentele antisemite.

„Apreciem în mod deosebit faptul că România este una dintre țările care depun eforturi constante de a-și asuma responsabilitatea pentru trecut și de a promova memoria Holocaustului”, a mai spus David Saranga.

Totodată, ambasadorul a mulțumit autorităților locale și comunității evreiești din Suceava pentru implicarea în combaterea antisemitismului, xenofobiei, rasismului și intoleranței.

„România este un bun prieten al statului evreiesc și, pentru a consolida această prietenie puternică, nu putem să ignorăm istoria care ne-a legat, trebuie să o acceptăm cu onestitate și să învățăm din lecțiile ei”, a conchis David Saranga.

Flutur: Îmi exprim dorința de a deschide punți de legătură economice, turistice, culturale și mai puternice cu statul Israel

Vorbind în numele administrației județene, președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur a spus că a venit cu plăcere și recunoștință la acest moment de aici, din gara de la Suceava, un moment care este o lecție pentru noi și pentru viitor.

„În urmă cu cinci ani, în județul Suceava, puneam aceste plăcuțe pentru a aduce aminte istoria dură și nedreaptă pe care au trăit-o acești concetățeni ai noștri cu care am avut o armonie deplină în județul Suceava”, a spus Flutur.

El a salutat relația extraordinară dintre România și Israel și a recunoaște aportul extraordinar al poporului israelian, a minorității din Bucovina care a lăsat o amprenă puternică asupra vieții economice, sociale, culturale, cu foarte multe personalități care au scris pagini de istorie pentru Bucovina.

„Îmi exprim dorința de a deschide punți de legătură economice, turistice, culturale și mai puternice cu statul Israel”, a declarat Flutur.

El a amintit că a fost inițiator sau susținător al unor programe turistice, cum este programul Drumul Vieții, Programul „Rădăcini”, iar acum se realizează un muzeu la Siret despre istoria evreilor din Bucovina și că administrația suceveană este preocupată și pentru modernizare de sinagogi, locuri de cult.

„Găsiți în noi un prieten și îmi doresc să găsim punți aeriene între Suceava și Tel Aviv”, a spus Flutur.

El a salutat faptul că ambasadorul a fost la Botoșana, la el în satul natal și s-a fotografiat la stejarul lui Ștefan cel Mare.

Bogdan Gheorghiu: În Suceava este o comunitate evreiască dintre cele mai vechi din regiune

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a spus că ambasadorul a venit în Bucovina la insistențele sale și că acum acesta recunoaște că nu regretă faptul că a venit.

„Putem învăța din greșelile marilor crize ale umanității. În urmă cu 80 de ani peste 90.000 de suceveni au plecat din această gară fără să știe dacă vor mai reveni acasă”, a spus Gheorghiu.

El a precizat că în Suceava este o comunitate evreiască dintre cele mai vechi din regiune și putem vorbi de un exemplu de bună înțelegere.

Ion Lungu: Suceava să preia exemplul Israelului în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19 și să se ajungă la o imunizare de peste 50 la sută în oraș până în toamnă.

Primarul Ion Lungu i-a transmis ambasadorului că este un fan al a acestuia și i-a spus că Suceava este înfrățită cu orașul palestinian Betleem și că a fost foarte aproape de o înfrățire cu Haifa sperând că se va reuși cu ajutorul ambasadorului să se ducă la bun sfârșit acest proiect.

Primarul i-a mai spus ambasadorului că este lăudăros și că este de 17 ani primar al Sucevei, iar singurul loc unde este scris numele lui este la Sinagoga Gah din oraș pentru contribuția la renovarea acesteia.

Mai mult, el i-a spus ambasadorului că își dorește ca și Suceava să preia exemplul Israelului în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19 și să se ajungă la o imunizare de peste 50 la sută în oraș până în toamnă.

Prefectul Cimpoeșu: Să nu uităm ce a însemnat Holocaustul pentru istoria omenirii și să se depunem toate eforturile ca un astfel de lucru să nu se mai poate întâmpla niciodată

Prefectul Iulian Cimpoeșu a spus la rândul său că Suceava are și patru persoane declarate Drepți între popoare, respectiv neevrei care au sprijinit comunitatea evreiască în acea perioadă a Holocaustului, aceștia fiind Traian Popovici, fost primar al Cernăuțiului născut la Udești, Ioan T Popescu și Ion Hâj din zona Rădăuțiului precum  și familia Valerian și Minodora Beleca din Gura Humorului.

„Nouă nu ne rămâne decât să nu uităm toate aceste sacrificii și ceea ce a însemnat Holocaustul pentru istoria omenirii și să se depunem toate eforturile ca un astfel de lucru să nu se mai poate întâmpla niciodată”, a spus Cimpoeșu.

Sorin Golda: Bucovina este o mini-Europă

Președintele comunității evreiești din Suceava, Sorin Golda, a menționat în discursul său că sunt montate placi comemorative în tote gările din județul Suceava de unde au fost deportați evrei și că autoritățile locale țin să nu se uite acest eveniment tragic din istoria poporului evreu cât și a poporului român.

El a menționat că a avut în familie persoane deportate în Transnistria și că aceste persoane sunt reprezentanții cei mai buni împotriva antisemitismului pentru că ei știu cu adevărat realitatea pe care au trăit-o.

Sorin Golda a mai declarat că Bucovina este o mini-Europă în care toate comunitățile trăiesc în armonie


Intră acum și în grupul de