Brandul „BUCOVINA”, un succes in Parlamentul European


Intră acum și în grupul de

„Bucovina este Europa în miniatură”, le-a spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, celor ce au participat marţi la acţiunea de promovare a Bucovinei, găzduită de Parlamentul European. Şeful deliberativului judeţean a ţinut să evidenţieze faptul că în această zonă convieţuiesc armonios, de mulţi ani, 12 etnii şi că pilonii Bucovinei sunt tradiţiile nealterate, multiculturalismului şi bioland, zona produselor tradiţionale, naturale, cele mai multe cu certificare bio.

Flutur i-a îndemnat pe participanţi să vină să viziteze această zonă unde sunt şi cele şapte mănăstiri UNESCO, prezentate şi în expoziţia de la Parlamentul European. „Vă invităm să vedeţi aceste mănăstiri acasă, să vedeţi originalul”, a spus preşedintele CJ Suceava. El i-a invitat pe participanţi să guste din Bucovina, fiind organizat un bufet cu 60 de produse tradiţionale bucovinene, de la cârnaţi şi sarmale până la păstrăv în cobză, buturuga de ciocolata, bulz ţărănesc, ciulama de gălbiori, poale-n brâu, afinată şi vin.

Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, consideră că acest eveniment va contribui la constituirea unui brand pentru produsele tradiţionale bio bucovinene şi şi-a exprimat speranţa ca în viitorul apropiat acestea să se găsească şi în supermarket-urile europene. „Cunoaşterea produselor bio si tradiţionale de o calitate mult superioară celor existente pe piaţa europeană de către consumatorii din Uniunea Europeana poate conduce la dezvoltarea economică şi turistică în regiunea Bucovina şi implicit România. Am prezentat invitaţilor şi mănăstirile bucovinene care datorită unicităţii şi valorii lor artistice au fost adăugate la Lista cu Moşteniri Culturale Internaţionale a UNESCO. Acestea pot constitui un stimulent pentru cei interesaţi sa viziteze Bucovina”, a declarat Luhan la acţiunea de promovarea a „brandului Bucovina”.

Manifestarea de la Parlamentul European a început cu un moment de reculegere în memoria preşedintelui Poloniei, care a murit sâmbătă într-un accident de avion, totodată autorităţile sucevene decizând ca din program să fie scoase dansurile populare.

Participanţii la prezentarea Bucovinei ca ţinut al tradiţiilor, multiculturalismului şi produselor bio, au fost primiţi cu cozonac, iar la intrarea erau întâmpinaţi de persoane îmbrăcate în costume populare ale celor 12 etnii care convieţuiesc în Bucovina.

Un punct de atracţie pentru vizitatori a fost roata olarului, unde un meşter popular din comuna Marginea a confecţionat din lut mai multe vase. Alături de el, persoanele care au venit la manifestare au putut vedea cum se încondeiază ouă, sau se pictează icoane pe lemn sau sticlă. Pe parcursul manifestării, un violonist al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava a interpretat „Balada” lui Ciprian Porumbescu. Evenimentul s-a încheit aproape de miezul nopţii, cu mult peste programul iniţial stabilit, fapt ce denota interesul europenilor pentru tradiţiile si produsele din această regiune.

Prezentă la această acţiune, europarlamentarul român Elena Băsescu a purtat o traistă bucovineană, dar a evitat să facă declaraţii cu privire la acest eveniment.

Sute de persoane au participat, marţi seara, la Parlamentul European, la promovarea Bucovinei, printre cei prezenţi numărându-se europarlamentari români dar şi din alte ţări ale UE, comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloş şi personal diplomatic.

Directorul Direcţiei Evenimente din cadrul Parlamentului European a declarat ca deşi lucrează in acest domeniu de 15 ani nu a mai întâlnit un eveniment de o astfel de calitate si amploare.


Intră acum și în grupul de