Parintii chiulangiilor vor plati amenzi sau vor munci in folosul comunitatii (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Noua Lege a Educaţiei aduce o serie de noutăţi şi pentru părinţi. Ei vor semna un contract cu instituţia de învăţământ. Pentru chiul, părintele poate plăti amenzi între 100 şi 1.000 de lei sau poate fi pus să muncească în folosul comunităţii. Mai exact, proiectul întocmit de Ministerul Educaţiei prevede că sancţiunile vor fi date de primărie, la propunerea directorului unităţii de învăţământ, iar cei care nu îşi permit să plătească amenda vor trebui să presteze un anumit număr de zile de muncă în folosul comunităţii.

Unii directori de şcoli sucevene consideră măsura ca fiind bună, obligând părintele să-şi monitorizeze copilul. În opinia altor manageri, amenzile sau munca în folosul comunităţii nu i-ar speria decât într-o mică măsură pe părinţi. „În mediul rural, nu prea au părinţii bani pentru amenzi, iar ca să îi pui să presteze muncă în folosul comunităţii, trebuie să îi şi supraveghezi în permanenţă. În caz contrar, stau degeaba pe marginea şanţului şi se fac că muncesc numai când trece vreun reprezentant de la primărie. Cred că la ţară părinţii copiilor ar fi cu adevărat afectaţi dacă pentru absenţe multe s-ar opri alocaţia, fiindcă în cele mai multe dintre cazuri aceasta reprezintă principala sursă de venit. La noi la şcoală lipsesc mulţi elevi în lunile mai-iunie, perioada campaniei agricole, însă îi învoiesc părinţii, prin biletele. E o metodă care funcţionează, pentru că e important să ştim pentru ce lipsesc elevii”, a subliniat directorul unei şcoli dintr-o comună suceveană.

Cât îi priveşte pe părinţi, unii consideră că, prin sancţiuni, vor fi constrânşi să fie mai responsabili faţă de educaţia copiilor. „Cred că amenzile i-ar determina, mai ales pe cei care nu îi trimit pe copii la şcoală, fiindcă îi pun la treabă acasă ori îi trimit la muncă, să facă bani. Dacă ai făcut un copil, eşti responsabil să ai grijă de el şi să te ocupi de educaţia lui, măcar cât timp e lângă tine, acasă. Sunt părinţi care nu îi trimit la şcoală pe copii din tot felul de motive. Ba că n-au cu ce-i îmbrăca şi încălţa, ba că nu le place de cutare învăţător sau profesor”, a spus mama unui elev de clasa a III-a de la Şcoala din Şcheia.

Sunt şi părinţi cărora nu le este pe plac o astfel de măsură şi care cred ca ar trebui găsite mai curând modalităţi prin care elevii să fie penalizaţi pentru absenţele lor. „Nu mi se pare o metodă corectă. Eu îl trimit la şcoală, dar am serviciu şi nu am cum să stau de urma lui. Ce vină am dacă el pleacă de la o oră sau alta? Dascălii ar trebui să răspundă pentru ceea ce se întâmplă cu el cât timp e la şcoală. Altfel, ar trebui să angajăm pentru propriul copil un bodyguard? Nu cred că este o metodă corectă. În plus, ar putea să îi pună pe ei să muncească ceva pentru şcoală, ca să simtă pe pielea lor şi să nu mai lipsească. Părintele are o mare responsabilitate, însă nu îşi poate controla copilul în permanenţă”, crede tatăl unui băiat de la Şcoala Generală nr.9 Suceava.

În opinia adjunctului IŞJ Suceava, Vasile Monacu măsura este una bună întrucât trebuie să existe şi măsuri de constrângere. „În democraţie avem şi obligaţii nu numai drepturi. Cine să stea de elevi dacă nu părinţii? Mi se pare corect, ca ei să plătească atât timp cât statul şi noi toţi plătim pentru educaţia tineretului, iar el se bucură de toate drepturile, dar de nici un fel de obligaţie”, a afirmat Vasile Monacu.

Pe de altă parte un inspector şcolar sucevean a spus că legea nu este explicită. „Dacă avem un elev de la Dolhasca, ce învaţă, de exemplu la Colegiu Petru Muşat Suceava, care primărie amendează, cea de aici sau cea din localitatea de domiciliu?”, s-a întrebat inspectorul şcolar sucevean.


Intră acum și în grupul de