Lt. Alin Găleată: Ne-am dori și noi să avem autospeciale pentru fiecare gospodărie când sunt fenomene meteo periculoase sau să avem autospeciale de descarcerare pentru fiecare zonă unde se petrec accidente grave. Din păcate nu se poate, dar folosim optim resursele pe care le avem


Intră acum și în grupul de

Locotenentul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava este de părere că resursa materială și umană a acestei instituții nu poate să fie suficientă niciodată pentru că se pot întâmpla foarte multe situații, cum e la inundații, când numărul celor care solicită ajutorul este copleșitor, dar că resursa actuală este folosită optim.
„Suficient nu va fi niciodată. Făcând o paralelă, să dau câțiva ani înapoi, în 2010, și mă gândesc la momentele în care Suceava era sub ape, în acea perioadă cu inundații foarte mari. Țin minte că atunci cetățenii sunau – erau zeci de apeluri la 112 în doar câteva minute – și solicitau autospeciale sau colegi de-ai noștri să intervină, să evacueze apa din gospodării. Evident că nu avem posibilitatea aceasta. Ne-am fi dorit poate să avem câte o autospecială pentru fiecare gospodărie sau să avem autospeciale de descarcerare pentru fiecare zonă în care se întâmplă accidente grave. Ne-am dori să avem autoscări pentru fiecare zonă cu blocuri înalte. Din păcate nu sunt, dar cele pe care le avem le direcționăm imediat la locul misiunii atunci când se întâmplă ceva”, a declarat lt. Alin Găleată, în emisiunea Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina.

Referitor la resursa umană acesta a punctat că există o deficiență mare, iar numărul salvatorilor de profesie scade de la an la an și din cauză că se fac mai puține angajări.
„Dacă este să vorbim și de componenta umană și aici avem o deficiență destul de mare. Suntem foarte puțini rămași. Mulți colegi au ieșit la pensie, în locul lor au venit foarte puțini, nu s-au mai făcut atât de multe angajări care să acopere acest deficit. Deficit pe care, dacă stau bine și mă gândesc, îl avem de la înființare, din 2006-2007, de când s-a profesionalizat ISU, când din aproximativ 1.350 de pompieri militari, cât ar fi trebuit să aibă instituția noastră, au fost angajați undeva până în 900. După care a urmat anul 2011, atunci când au mai fost dați afară câțiva colegi, în urma unor decizii politice și de atunci mergem cam pe acolo, 700-800 de pompieri militari pentru tot județul Suceava”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

În ciuda acestor aspecte care țin de cadrul legislativ și organizarea administrativă a instituției, cariera în cadrul ISU rămâne una atractivă în continuare consideră Alin Găleată.
„Vorbim despre militari, care se supun unor legi, unor ordine, au o viață cu privațiuni. Cu toate acestea, este o meserie atractivă doar prin prisma faptului că ți-ai dori să fii salvator. Dar nu este suficientă doar dorința, trebuie să mai ai și alte câteva atuuri. Din nefericire, nu au fost scoase posturi la concurs pentru că, de fiecare dată când s-a întâmplat asta, noi am fost asaltați. Au fost foarte mulți oameni care și-au dorit să intre în rândul pompierilor militari”, a mai declarat locotenentul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.


Intră acum și în grupul de