Asociația „Casa lui Patrocle” solicită Primăriei Suceava să se implice în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân: În Suceava nu a existat niciodată un interes constant din partea autorităților pentru reglementarea acestei situații!


Intră acum și în grupul de

Asociația suceveană pentru protecția animalelor „Casa lui Patrocle” a trimis, în data de 21 octombrie, o solicitare oficială către Primăria Suceava cerând autorităților locale să se implice în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

„Noi, Asociația Casa lui Patrocle, parte a societății civile, cerem autorităților și factorilor de decizie din Suceava Implicare Concretă și Responsabilă în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân”, se arată în mesajul Asociației.

În acest sens, Asociația a precizat că, până acum, autoritățile locale au ignorat problema menționată care nu poate fi rezolvată fără implicarea lor. Casa lui Patrocle susține că soluția este sterilizarea în masă a maidanezilor.

Foto: facebook/Casa lui Patrocle – Animal Rescue

Redăm mesajul Casei lui Patrocle integral:

În Suceava nu e existat niciodată un interes CONSTANT din partea autorităților pentru reglementarea acestei situații. Ne străduim de șase ani să ajutăm, să schimbăm mentalități, să sterilizăm. Problema câinilor fără stăpân este o problemă a întregii SOCIETĂȚI, a autorităților, NU privește doar ONG-ul Casa lui Patrocle – de aceea este timpul să cerem autorităților SPRIJIN!

De 20 de ani Suceava aplică o strategie care nu dă roade: capturare și adăpost public! Iar rezultatele se văd în stradă: numărul câinilor fără stăpân este același sau mai mare! De ce? Din cauza faptului că factorii de decizie, prea puțin interesați de problematică, ratează strategiile bine ancorate științific: STERILIZAREA ÎN MASĂ!

UAT-urile (Primăriile) au eșuat să-și aplice propria legislație, fiind obligate prin Ordonanța de Urgență 155/2001 să-și gestioneze problema câinilor comunitari:

Articolul 1

(1) Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Au trecut 20 de ani!

Primăriile nu au făcut nimic! S-au cramponat și agățat în cele două cuvinte cheie din Ordonanță: ‘după necesități’, invocând această scuză!

Concluzie?

Capturarea și eutanasierea câinilor în adăposturile publice nu este o soluție viabilă. Chiar dacă temporar populația canină este diminuată, dinamica reproducerii duce la o repopulare a străzilor în timp record.

Ce dorim din partea autorităților?

1. Primul pas: contactarea de urgență a Organizației Animal Society (Vier Pfoten România) și încheierea unui parteneriat public – privat în vederea derulării unui program amplu de sterilizări gratuite a câinilor de rasă comună CU și FĂRĂ proprietar!

2. Al doilea pas: crearea unei proceduri prin care PRIMARIA Suceava va încheia contracte de colaborare cu cabinetele veterinare (interesate!) din oraș pentru a SUBVENȚIONA pe termen lung sterilizările pentru câinii de rasă comună. Atenție! Legislația PERMITE acest lucru: HG 1059/2013 Articolul 41 (1) Consiliile locale pot subvenționa total sau parțial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza unității administrativ-teritoriale, prin concesionarea, în condițiile prevăzute la art. 8, a operațiunilor de sterilizare către unul sau mai mulți medici veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii.

Din cauza contextului epidemiologic actual și a problemelor mult mai importante cu care se confruntă întreaga societate, suntem conștienți de faptul că organizarea, aplicarea și funcționarea ‘Pasului 2’ va trebui implementată anul viitor. A se avea în vedere câteva aspecte importante, printre care: colaborarea cu cabinetele veterinare să fie transparentă, iar prețul plătit de Primărie pentru o sterilizare să fie JUST și CORECT (raportat la greutatea și sexul animalului). Pentru că vrem să sterilizăm și nu să găsim o portiță prin care se va face risipă din banii publici!

Acum însă, IMPERIOS NECESAR este contactarea Organizației Animal Society pentru ca orașul nostru să fie pus pe lista de așteptare și programare pentru anul viitor.

Lămuriri:

– Organizația Animal Society (Vier Pfoten România) vine exact acolo unde este invitată de către autorități (Primării) și sterilizează GRATUIT câini și pisici cu și fără stăpân! Investiția și cheltuiala autorităților este MINIMĂ și de bun simț, aceea de a asigura doar cazarea și masa acestor medici. Organizația Animal Society sterilizează de ani întregi peste tot în România!

– ATENȚIE! Organizația Animal Society vine doar la invitația Primăriilor! Dacă ar fi depins de noi, de Casa lui Patrocle, i-am fi chemat în fiecare an, iar la ora asta am fi avut o metropolă cu câini și pisici sterilizate!

– Pentru că anticipăm toate reacțiile autorităților, comunicăm din start faptul că organizarea ALTOR campanii de sterilizare în Adăpostul Public Suceava pentru câinii cu și fără proprietar (cum s-au organizat în trecut) NU sunt suficiente! De ce? Lipsă transport public până la Adăpostul Public și locație peste mână. În Adăpostul Public este destulă treabă, trebuie sterilizați câinii capturați de hingheri și cazați acolo!

– ȘTIM: locul câinilor nu este pe străzi!

Însă Adăpostul Public Suceava nu are capacitatea de a caza miile de câini de pe străzile municipiului reședință! Nici teoretic, nici practic! Ca să nu mai amintim faptul ca au trecut 20 de ani de când există o Ordonanță de Urgență prin care Primăriile din COMUNE sunt obligate de Lege să-și gestioneze problema câinilor comunitari prin crearea de adăposturi. Primăriile nu au făcut absolut nimic timp de 20 de ani. Nici adăposturi, nici sterilizări.

Aruncând o privire la ceea ce se întâmplă în restul țării, ne dorim ca și ai noștri edili să fie în pas cu vremurile civilizate! Și să arate că Suceava poate fi un exemplu de gestionare corectă și pe termen lung a problemei animalelor străzii!

Haideți să vedem doar câteva exemple de bune practici în acest domeniu:

ILFOV: este cel mai elocvent exemplu despre cât de importantă este viziunea pe termen lung a edililor, este ceea ce ne dorim să vedem și la Suceava, pentru că suntem siguri că implicarea domnului Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava ar schimba la 180 de grade atitudinea reprezentanților autorităților locale!

CONSTANȚA: colaborarea dintre autoritățile constănțene și ONG-uri ne dau speranțe că acest lucru se va întâmpla cât mai repede și la nivelul județului nostru și în toată țara pentru că, ( nu-i așa?) animalele sunt abandonate fără a se ține cont de limitele unui județ sau ale altuia.

FLOREȘTI: Primăria Florești desfășoară o amplă campanie de sterilizare a animalelor cu stăpân și de conștientizare și responsabilizare a populației!

GIURGIU: Consiliul Județean Giurgiu desfășoară o amplă campanie de sterilizare și de informare și responsabilizare a populației!

Poate că autoritățile sucevene chiar au schițat planuri vizionare și pe termen lung în ceea ce privește gestionarea problemei animalelor abandonate, însă forța care poate face ca aceste planuri să fie puse în aplicare cât mai urgent, cu rezultate absolut eficiente, forța sunteți dumneavoastră – MEMBRII COMUNITĂȚII !

Arătați că vă pasă, că vă doriți comunități moderne gestionate corect, că empatizați cu suferința unor ființe nevinovate, că nu mai vreți să plecați în concediu și să vă dea lacrimile de câte ori vedeți animale abandonate și accidentate pe șoselele țării, fără să puteți interveni!

Am așteptat prea mulți ani ca edilii aleși de noi să își facă treaba cu simț etic! Este timpul ca semnalul tras de noi să schimbe în bine atitudinea celor care ne conduc!

Mass media ne este alături și ne dorim în continuare să susțină demersul nostru și să ne sprijine pentru intrarea pe un făgaș normal în ceea ce privește aplicarea soluțiilor care vor conduce la rezolvarea situației animalelor abandonate!

Ne dorim ca autoritățile locale și județene să fie deschise unui dialog cu reprezentanții societății civile astfel încât, prin implicarea noastră, a tuturor, județul Suceava să dea un exemplu de normalitate, de limitare a înmulțirii necontrolate a câinilor prin programe de sterilizare, pentru a nu încuraja abuzul, abandonul și violența asupra animalelor, deoarece este dovedit faptul că violența asupra animalelor naște violență și asupra oamenilor.

Recunoștință tuturor celor care rezonați, suferiți, vă implicați și vă pasă de tot ceea ce se întâmplă nu doar în comunitatea noastră ci și în țara noastră!


Intră acum și în grupul de