Întârzieri mari pe tronsoanele Pașcani-Suceava și Suceava-Siret ale autostrăzii A 7 la lucrările pentru studiul geofizic. CNAIR a decis să aplice penalizări pentru fiecare zi de întârziere


Intră acum și în grupul de

Fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Adrian Covăsnianu a apreciat, în urma ședinței de progres de luni de la CNAIR privind derularea proiectului de realizare a autostrăzii A 7 că pe tronsoanele Pașcani-Suceava și Suceava-Siret lucrările de proiectare vor fi întârziate pentru că există o mobilizare extrem de scăzută la campania de forare pentru studiul geofizic.

Potrivit acestuia, pe tronsonul Pașcani-Suceava etapa de campanie geofizică are o mobilizare extrem de scăzută, iar ritmul de forare este sub grafic și în această săptămână.

El a arătat că deși CNAIR a dat ordinul de mobilizare și ar fi trebuit să se lucreze cu cinci foreze pe amplasament, în teren execută lucrări doar o singură foreză.

„Cu mobilizarea existentă ritmul de forare este extrem de slab de doar 29 metri liniari pe zi. Pentru a respecta termenii contractuali ar trebui accelerată campania de forare la peste 100 m.l./zi. S-au forat doar 120 m.l.”, a arătat fost secretar de stat.

În ceea ce privește tronsonul Suceava-Siret ritmul de forare este și mai scăzut spre inexistent.

„Trebuie precizat că CNAIR a emis ordinul de mobilizare pentru campania geotehnică și proiectantul ar trebui să aibă în teren zece foreze, respectiv 5 foreze pe Pașcani-Suceava și 5 foreze pe Suceava-Siret”, a mai arătat Covăsnianu.

El a precizat că CNAIR a emis deja o serie de penalități pentru fiecare zi de întârziere însumând peste 30.000 lei.

„Din punctul meu de vedere acest contract va avea termene depășite astfel că data finalizării, preconizată pentru luna octombrie 2022 nu va fi onorată”, a apreciat fostul secretar de stat.


Intră acum și în grupul de