VIDEO//Poliția de Frontieră Suceava: În ultimele cinci zile prin PTF Siret au intrat în țară aproape 26.000 de ucraineni. Autoritățile sucevene se implică pentru gestionarea problemelor, în special pentru copii, femei și persoane bolnave


Intră acum și în grupul de

Poliția de Frontieră Suceava a anunțat, marți, că din 24 februarie ora 06.00 și până în data de 1 martie ora 12:00 au intrat în țară prin PTF Siret un număr de 39.950 persoane din care peste 25.600 cetățeni ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava, comisar șef Ilie Poroch-Serițan, a declarat că s-a lucrat pe 6 artere de control pe sensul de intrare în țară la capacitate maximă.

El a spus că în PTF Siret a fost suplimentat personalul care efectuează controlul de frontieră care se desfășoară în condiții de normalitate, situația fiind sub control.

Poroch-Serițan s menționat că polițiștii de frontieră sunt la datorie 24 de ore din 24.

La intrarea în țară, ucrainenii sunt întâmpinați de persoane care se ocupă de gestionarea fiecărui caz în parte.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a constituit la Vama Siret o structură formată din angajați din mai multe domenii care acționează pe diverse planuri în funcție de nevoile imediate de la fața locului, iar în aceste grupuri de primire se află și vorbitori de limbă ucraineană.

Din vamă, persoanele sunt transportate cu microbuze ale IGSU spre diverse locuri de cazare temporară, respectiv taberele mobile din Siret și Rădăuți, dar și școli și săli de sport din localitățile din zonă.

Totodată, au fost stabilite proceduri clare cu persoane de contact din Ucraina și pentru gestionarea transporturilor cu ajutoare umanitare.

Președintele Flutur a făcut, marți, publică și o listă cu necesități care pot fi donate pentru refugiați, respectiv conserve și mâncare neperisabilă, pături, perne, produse alimentare și fără carne de porc, șosete copii și adulți, încălțăminte de iarnă copii și adulți, cartele SIM, deodorante, medicamente copii, cremă scutec copii, lapte praf sugar cu și fără lactoză, termosuri, fierbătoare apă, încărcătoare telefon, produse fără gluten, șervețele umede, termometre copii.

De marți, DGASPC Suceava a înființat un Centru de colectare pentru alimente, produse de igienă, haine vor fi găzduiți refugiații, la care donațiile pot fi depuse la sediul central al DGASPC Suceava din Bld. George Enescu Nr.16 Suceava, intrarea principală.

Tot începând de marți,  în colaborare cu UNICEF România, la Vama Siret a fost instalat un cort, în care specialiști UNICEF împreună cu  asistenți sociali și psihologi voluntari din cadrul DGASPC  Suceava vor asigura consilierea și accesul la servicii specializate, în funcțiile de nevoile refugiaților.

Și Spitalul Județean Suceava a anunțat că s-a implicat și acordă asistență de urgență refugiaților, dar că asigură și tratament pentru bolnavii oncologici care vin din Ucraina și care pot fi incluși în Programul Național de Oncologie.


Intră acum și în grupul de