Moaștele Sf. Teodora de la Sihla, aflate în Ucraina, au fost luate de la vederea pelerinilor și tăinuite într-un depozit, spune IPS Calinic care este sceptic că aceste moaște vor putea fi repatriate curând


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, și-a exprimat scepticismul privind readucerea în țară a moaștelor Sfintei Teodora de la Sihla care a fost canonizată în urmă cu 30 de ani de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

IPS Calinic a răspuns unui enoriaș care și-a exprimat dezamăgirea că moaștele Sfintei Teodora de la Sihla,  nu sunt la mănăstirea Sihla.

„Cu mare tristețe am descoperit faptul că moaștele singurei sfinte născute în România (Sfânta Teodora de la Sihla) nu se află în România, ci este depusă în catacombele de la Kiev. În aceste vremuri tulburi, cu război între Rusia și Ucraina (din câte știu Ucraina este țară prietenă cu România), nu se poate încerca „readucerea” moaștelor Sfintei Teodora înapoi în zona Mănăstirii Sihla?”, întreabă credinciosul.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a explicat că s-au făcut demersuri pentru repatrierea moaștelor Sfintei Teodora de la Sihla, dar fără succes și că este sceptic că în actuala situație din Ucraina vor putea fi readuse în țară.

„Cu ani în urmă, în 1992, când Sfânta Teodora a fost canonizată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, au fost câteva tentative în acest sens din partea mitropolitului de la acea vreme, actualul Patriarh al României. Din păcate, acele încercări au eșuat. Mai mult, moaștele Sfintei Teodora au fost luate de la vederea pelerinilor și tăinuite într-un depozit. În aceste zile, readucerea moaștelor Sfintei în țara noastră, în cazul în care s-ar primi acceptul pentru aceasta, ar constitui o procedură destul de anevoioasă, având în vedere convulsiile sociale, ecleziale și militare din Ucraina”.


Intră acum și în grupul de