Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk se conturează și pe partea ucraineană și ar urma să fie deschis și pentru transport internațional de mărfuri. Acest punct de trecere a frontierei trebuia redeschis în 2014


Intră acum și în grupul de

Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk, finalizat pe partea românească încă din 2014 este acum amenajat pe partea ucraineană, iar șeful Administrației Militare din Cernăuți, Serghii Osaciuk, a anunțat că se vor amenaja și benzi pentru transport internațional de mărfuri.

Potrivit publicației cernăuțele „Libertatea Cuvântului”, şeful Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi, Serghii Osaciuk, a prezentat într-o conferință de presă situaţia referitoare la amenajarea celor două puncte de trecere a frontierei „Diakivţi” şi „Krasnoilsk”.

Acesta a precizat că la cele două puncte de frontieră unde în prezent se desfășoară lucrări de construcție se intenționează crearea unor capacităţi suplimentare pentru transportul cu mărfuri.

Inițial aceste puncte de trecere a frontierei erau prevăzute pentru a fi folosite doar de pietoni şi autoturisme.

„De la începutul războiului, vameşii şi grănicerii noştri lucrează de zece ori mai intens. Până la 24 februarie în decursul a 24 de ore treceau frontiera până la 120 de autovehicule cu marfă, în prezent numărul acestora a crescut până la 240. De aceea propunem ca la punctele de trecere a frontierei „Diakivţi” şi „Krasnoilsk” să fie create capacităţi pentru transportul cu încărcături. Aşteptăm acordul părţii române”, a declarat Serghii Osaciuk.

Șeful Administrației Militare Cernăuți a menționat că lucrările de construcţie la aceste puncte de trecere a frontierei se află sub controlul nemijlocit al premierului Ucrainei, Denys Şmygal.

El a mai arătat că spre punctul de trecere a frontierei „Krasnoilsk” va fi construit și un segment de drum de 7 kilometri.

Nu au fost avansate termene privind darea în folosință a celor două puncte de trecere a frontierei.

De menționat este că în septembrie 2014 Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern privind deschiderea Punctului internaţional de trecere a frontierei şi a Biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina), iar potrivit acestui act normativ punctul de trecere va avea regim de trafic pietonal şi rutier până la 3,5 tone, fără marfă, cu un program de funcţionare zilnic între orele 8-20.

Pentru noul punct de trecere a frontierei Guvernul României a aprobat o organigramă ce cuprindea un număr de 37 poliţişti de frontieră, din care un ofiţer şef de punct, patru ofiţeri şi 32 de agenţi, 14 lucrători vamali din care un şef de birou vamal şi 13 funcţii publice teritoriale specifice de execuţie, dar şi un punct pentru achiziţionarea de rovinete.

Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Crasna, închis din 2010, a fost modernizat pentru trafic internațional rutier, alături de alte patru puncte, de la Ulma, Izvoarele Sucevei, Climăuți și Racovăț.

 Lucrările de modernizare a celor cinci puncte de la frontiera cu Ucraina au fost încheiate de partea română în 2012, însă acestea nu sunt funcţionale în condiţiile în care autoritățile ucrainene nu au realizat lucrări de modernizare.


Intră acum și în grupul de