VIDEO//Mii de suceveni la procesiunea cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. În cortegiu s-au aflat tineri, militari cu făclii, măicuțe și sute de preoți. IPS Calinic și primarul Ion Lungu au mers împreună


Intră acum și în grupul de

Procesiunea cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, a fost organizată cu două zile înainte de Hramul Catedralei Arhiepiscopale, iar IPS Calinic,  Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a explicat că s-a avut în vedere ca la procesiune să participe cât mai mulți credincioși, dar și să se evite blocaje mari în traficul din municipiul Suceava.

Și anul acesta mii de suceveni au ieșit pe străzi în așteptarea cortegiului care transporta moaștele Sf. Ioan cel Nou în procesiune.

La fel ca anul trecut, procesiunea a fost deschisă de un grup de tineri în costume populare care purtau icoana Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și prapuri, fiind urmat de elevi militari, de un pluton de militari cu făclii, călugărițe, sute de preoți încadrați de jandarmi cu făclii,  iar apoi mai mulți preoți purtau racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou fiind urmate de IPS Calinic, PS Damaschin și primarul Ion Lungu.

În spatele raclei cu sfintele moaște au mers credincioșii, mulți având în mână flori de sânziene, fiind încadrați de forțe de ordine.

Este pentru a doua oară când procesiunea cu moaștele Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou se desfășoară cu două zile în avans față de ziua de 24 iunie când este hramul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou.

Racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă pentru închinare, miercuri dimineața, în curtea mănăstirii Sf. Ioan cel Nou.

Slujba Acatistului Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și scoaterea Sfintelor Moaște pentru închinare au fost oficiate de un sobor de preoți în frunte cu PS Damaschin Dorneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

PS Damaschin a vorbit despre cele trei zile care vor urma cu rugăciune la moaștele Sf. Ioan cel Nou.

„Trei zile de rugăciune, trei zile de pelerinaj, trei zile în care vom veni aici, la moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, și ne vom întâlni cu Sfântul cel viu. Nu venim la un trup mort, nu ne atingem de un sicriu, ci sărutăm, ne atingem de raclă, de chivot și de un trup, un trup al Sfântului Ioan cel Nou, pe care îl simțim viu, un sfânt care ne primește, un sfânt care ne aude, un sfânt de care nu ne este frică, așa cum poate unora ne este frică atunci când ne apropiem de o persoană care a decedat”, a spus PS Damaschin.

Ierarhul a arătat că își dorește ca aceste trei zile de sărbătoare închinate Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou să fie zile pline, zile frumoase, zile de binecuvântare, zile de întâlnire cu Sfântul Ioan cel Viu „care vii să ne facă și pe noi, pe dinlăuntru și pe dinafară.”


Intră acum și în grupul de