Ministrul Mediului a vizitat santierul depozitului ecologic de la Moara (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Perioada următoare este crucială pentru absorbţia fondurilor europene”, a declarat joi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, în comuna suceveană Moara, unde a vizitat şantierul unui depozit ecologic. Potrivit lui Borbely, luni, la Bucureşti, ministerul de resort va semna mai multe proiecte de finanţare pentru lucrări de aducţiuni de apă şi de depozite de deşeuri în valoare de aproximativ jumătate de miliard de euro.

„Cu aceste cinci sute de milioane, noi avem peste trei miliarde de euro proiecte semnate. Problema este la licitaţii, la pornirea lucrărilor şi aici nu-şi poate permite România să aibă o absorbţie a fondurilor de circa 2 la sută”, a spus ministrul Mediului.

El a adăugat că aceste proiecte, deşi sunt pornite de Ministerul Mediului intră în responsabilitatea autorităţilor locale şi că toate licitaţiile şi derularea proiectului se fac de autorităţile publice locale. „Stă în puterea lor să cheltuiască aceşti bani. Aceasta este problema cea mare pentru perioada următoare”, a spus Borbely.

El a arătat că este bine ca astfel de proiecte să fie începute de autorităţile locale din bani proprii pentru că atunci când se semnează contractul, imediat se poate cere recuperarea banilor. Borbely a exemplificat cu proiectul depozitului ecologic care se construieşte în comuna suceveană Moara şi care a fost început din luna iunie cu fonduri proprii ale CJ Suceava, urmând ca în următoarele două-trei luni să fie asigurată finanţarea europeană.

Prima celulă a depozitului de deşeuri din zona localităţii Moara este construită de firma austriacă Alpine Bau Gmbh Wals din Siezenheim valoarea proiectului fiind evaluată, fără TVA, la 26,7 milioane de lei.

CJ Suceava a decis să asigure fonduri pentru începerea lucrărilor la primul depozit ecologic de deşeuri din judeţ, care apoi să fie recuperate din finanţarea europeană a proiectului, în condiţiile în care procedurile pentru obţinerea finanţării sunt de durată, iar localităţile din judeţul Suceava nu vor mai avea unde depozita gunoaiele din cauză că majoritatea gropilor de gunoi au fost închise sau urmează să fie închise.

Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construit un al doilea depozit ecologic de deşeuri, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 50 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.


Intră acum și în grupul de