Regiunea NE, fruntasa in atragerea fondurilor prin POR (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Din punct de vedere al numărului de proiecte, al absorbţiei fondurilor europene, al volumului de lucru, regiunea NE stă cel mai bine”, a declarat preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est (CDRNE), Gheorghe Flutur, miercuri, când CDRNE s-a întrunit la Suceava, unde a analizat evoluţia implementării Programului Operaţional Regional în judeţele din această regiune şi a început discuţiile premergătoare stabilirii strategiei regionale pentru următorul buget european, 2014-2020.

Flutur a explicat că din întregul Program Operaţional Regional, în valoare de 4,3 miliarde de euro, regiunii NE, ce este compusă din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, cu o populaţie de 3,7 milioane de locuitori, i-a revenit suma de 657 de milioane de euro, din care pentru proiecte în valoare de 600 de milioane de euro au fost semnate contracte. Flutur a menţionat că au fost deja achitate avansuri la execuţia lucrărilor în sumă de 67 de milioane de euro.

Potrivit preşedintelui CDRNE, dacă la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare au fost depuse 7.300 de proiecte pe POR, în regiunea NE au fost depuse 1.141 proiecte în valoare de 1,2 miliarde de lei, reprezentând dublul sumei alocate, subliniind că au fost promovate proiecte, echilibrat, pe toate axele prevăzute.

Flutur a mai spus că în cursul anului 2011 vor fi organizate licitaţii pentru execuţia de proiecte în valoare de 300 de milioane de euro. Preşedintele CDRNE a subliniat că important pentru această regiune este să pregătească Agenda 2020, ceea ce reprezintă stabilirea strategiei de dezvoltare a regiunii pentru următorul exerciţiu bugetar al UE, 2014-2020, urmând ca aceasta să fie elaborată de structuri parteneriale formate din reprezentanţi ai instituţiilor publice şi parteneri privaţi atât în fiecare judeţ cât şi regional.

Autorităţile din regiunea NE au în vedere stabilirea unor proiecte strategie regionale privind infrastructura de transport, cum ar fi autostrăzi sau aeroporturi, sau proiecte de utilităţi, dar şi proiecte de dezvoltare locală şi a mediului privat. „Regiunea de Nord Est este îndreptăţită să ceară fonduri suplimentare pentru a echilibra decalajul actual”, a spus Flutur.

La rândul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Constantin Apostol, a declarat că anii 2011 şi 2012 vor fi cei în care se vor implementa proiectele finanţate prin POR, arătând că cea mai mare parte a lor au ca termene de execuţie între un an şi jumătate şi doi ani şi jumătate. El consideră că este important ca în vederea accesării de fonduri europene pe viitorul exerciţiu bugetar european, regiunea să aibă un plan de dezvoltare şi un portofoliu de proiecte. „Vrem ca 2012 şi 2013 când încep negocierile în Comisia Europeană pentru viitorul buget să acest strategia de dezvoltare şi sumele care vor fi alocate să corespundă cerinţelor regiunii”, a spus Apostol.

El a arătat că în această regiune s-a creat o cultură a proiectelor europene şi speră că aceasta să fie fructificată din plin, cu noi idei de proiecte pentru Agenda 2020. „Sper ca strategia de dezvoltare să fie un document programatic pentru cel puţin două cicluri electorale”, a mai spus directorul ADRNE.

Preşedintele CDRNE, Gheorghe Flutur, a mai anunţat că ambasadorii ţărilor Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti vor fi invitaţi să viziteze judeţele regiunii NE şi investiţiile făcute cu fonduri europene. „Îi invităm să vadă cum s-au cheltuit banii europeni şi efectul acestor proiecte europene”, a mai spus Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de