La SJU Suceava s-au efectuat, în premieră pentru județele Moldovei, primele scintigrafii miocardice de perfuzie cu dispozitiv hibrid SPECT/CT


Intră acum și în grupul de

În cursul săptămânii trecute, odată cu definitivarea trainingului specific de utilizare a dispozitivului SPECT/CT în acest sens-susținut de un trainer din Grecia-, în Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalul Județean Suceava s-au efectuat primele două scintigrafii miocardice de perfuzie, o tehnică imagistică cu sensibilitate crescută, deosebit de utilă în evaluarea fluxului sanguin al mușchiului inimii prin folosirea de radiotrasori, anunță Spitalul Județean Suceava.

Potrivit sursei citate, metoda poate fi utilizată individual, dar și complementar angiografiei coronariene și aduce informații despre perfuzia miocardului deservit de artera coronară obstruată (vizualizată în prealabil angiografic) realizând astfel o evaluare funcțională globală miocardică cu mare capacitate de prognostic pe termen scurt și lung.

De menționat este că expunerea la radiații în timpul scintigrafiei miocardice este mai mică decât în cazul examenului de angiografie coronariană – cateterism coronarian.

Primele scitigrafii miocardice de perfuzie au fost efectuate la un pacient cu antecedente de boală coronariana dublu stentat la care s-a evidențiat un defect de perfuzie în teritoriul arterei descendente anterioare stângi (ramură din arteră coronara stânga ) sugestiv pentru infarct antero-inferior sechelar ( evaluare în condiții de repaus ) și la un pacient cu antecedente de miocardită la care s-a evidențiat un minim defect de perfuzie indus de efort reversibil în condiții de repaus ( evaluare în condiții de stres indus de efort și ulterior repaus – protocol de o zi).

SJU Suceava arată că imagistica de perfuzie miocardică folosește un preparat farmaceutic radioactiv administrat intravenos pentru a descrie distribuția fluxului sangvin din mușchiul inimii și identifica zonele în care fluxul relativ redus se asociază cu un proces patologic ( ischemie sau necroză).

Cu ajutorul acestei tehnici perfuzia inimii poate fi măsurată atât în repaus, cât și în condiții de efort.

„Indicațiile majore ale scintigrafiei de perfuzie sunt stabilite de către medicul cardiolog: în contextul obiectivării ischemiei miocardice vs infarct miocardic, pentru evaluarea reversibilității ischemiei miocardice și a caracterului sau ( indusă de efort) în vederea stabilirii oportunității unei intervenții sau evaluarea perfuziei cardiace post intervenție (angioplastie, bypass, etc). Detectarea în timp util a tulburărilor de perfuzie ale inimii prin scintigrafia miocardică poate ajuta la prevenirea unui infarct, indicând necesitatea începerii unui tratament medicamentos, dilatare vasculară sau intervenție chirurgicală de bypass. Dacă în urma acestei proceduri nu există constatări patologice, riscul pentru un eveniment cardiac în următorii 5 ani este mai mic de 1%, lucru confirmat de mai multe studii clinice”, se mai arată în comunicatul SJU Suceava.

Totodată se precizează că activitatea este susținută cu succes de colectivul Laboratorului de Medicină Nucleară al SJU Suceava format din : dr. Guțu Mihai – medic primar Medicină Nucleară, dr. Guțu Mihaela – medic specialist Medicină Nucleară, Teodorescu-Perijoc Diana fizician medical, asistenți principali Florea Ramona Ioana Oanea, Murariu Loredana, Ilețchi Florentina, iar la evaluarea primelor două cazuri au participat din cadrul secției de cardiologie, dr. Rusu Ramona – medic primar cardiolog și dr. Ilisei Alexandra medic specialist cardiolog.


Intră acum și în grupul de