Marele Premiu al Concursului Internațional de Dramaturgie „Matei Vișniec” câștigat de eleva Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Irina Elena Moloce-Sbera


Intră acum și în grupul de

Eleva Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, Irina-Elena Moloce-Sbera, din clasa a XI-a D, sub îndrumarea doamnei profesoare Alexandra Chifan, a obținut PREMIUL I la Concursul Internațional de Dramaturgie „Matei Vișniec”, ediția a VI-a, cu piesa de teatru „Răni vechi, răni noi”, câștigând, totodată, marele premiu în valoare de 1000 euro, anunță unitatea școlară.

Potrivit sursei citate, deși se pregătește intens pentru o carieră în medicină, Irina este polivalent înzestrată: nutrește dragoste pentru pictură, muzică și literatură, iubind să trăiască alături de personaje care aduc în cartea vieții sale pagini, capitole ce vor rămâne întipărite pentru totdeauna.

„Este o mare onoare că trofeul ajunge la Rădăuți, locul natal și de suflet al marelui dramaturg Matei Vișniec”, arată conducerea colegiului rădăuțean.

Irina-Elena Moloce-Sbera a apreciat că piesa de teatru „Răni vechi, răni noi” e un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care se vor regăsi personaje prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinte. 

„Conceptul „un scriitor scrie cel mai bine despre ceea ce cunoaște” m-a ghidat în a descoperi poveștile personajelor mele. M-am gândit la oamenii care mă înconjoară și am sperat că niciunul nu se va simți atât de singur ca Teodora sau atât de rănit încât să se răzbune, precum Cosmina. Dar nu le-aș fi putut da viață dacă nu aș fi presărat și o bucată din gândurile, suferințele și bucuriile mele”, a arătat autoarea.

Ea a subliniat că familia are o dualitate extraordinară, fiind locul unde alergi când îți este greu, dar poate provoca și o confuzie fără ieșire.

„Părinții sunt cei mai importanți oameni pentru copii. Copilăria ne influențează toată viața, iar rănile vechi ne vor impulsiona să provocăm altele noi, fie nouă înșine, fie altora. Mesajul meu este unul despre puterea necesară pentru a cere ajutor și o dorință de a destigmatiza importanța sănătății mintale”, a concluzionat câștigătoarea Concursului Internațional de Dramaturgie „Matei Vișniec”.


Intră acum și în grupul de