Poliția Suceava a înregistrat în 2022 un număr de 223 de cazuri de minori dispăruți. Polițiștii suceveni au lansat campania „Plecatul de acasă nu e o soluție”


Intră acum și în grupul de

În cadrul celei de-a zecea ediții a „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, polițiștii suceveni au organizat o serie de activități menite să informeze și să responsabilizeze comunitatea cu privire la prevenirea plecărilor voluntare și a disparițiilor de minori. Aceste probleme deosebit de grave au fost abordate în mod distinct, evidențiind riscurile pe care le implică aceste fenomene.

Plecarea voluntară a minorilor de acasă reprezintă o problemă semnificativă cu care se confruntă societatea modernă. Impactul social al disparițiilor de minori este însoțit de o stare de risc pentru copilul dispărut și de panică în rândul familiilor și comunității.

Pe 25 mai, Ziua Internațională a Copilului Dispărut și exploatat sexual, polițiștii suceveni, împreună cu voluntarii Salvați Copiii România, au unit eforturile pentru a informa și conștientiza comunitatea cu privire la acest fenomen grav. Astfel, a fost lansată la nivel județean campania națională intitulată „Plecatul de acasă nu e o soluție”.

Inițiată de Poliția Română, în colaborare cu Asociația Telefonul Copilului și cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, campania „Plecatul de acasă nu e o soluție” își propune să crească nivelul de conștientizare cu privire la disparițiile voluntare ale minorilor și la efectele negative ale acestui tip de dispariție.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava s-au înregistrat 223 de cazuri de minori dispăruți. În cursul anului trecut au fost depistați 226 de minori (unele cazuri fiind sesizate anterior și soluționate în această perioadă). Aproximativ 99% dintre aceste cazuri au fost plecări voluntare de acasă sau din centrele de ocrotire.

Prevenirea victimizării minorilor reprezintă o prioritate națională pentru Poliția Română. Autoritățile acordă o atenție deosebită disparițiilor de minori, deoarece plecarea unui copil din mediul său familial sau din centrele de protecție poate crește riscul de a deveni victimă.

Campania „Plecatul de acasă nu e o soluție” continuă să aducă în prim-plan importanța informării și responsabilizării în rândul comunității pentru a combate acest fenomen îngrijorător. Prin eforturile conjugate ale polițiștilor, organizațiilor non-guvernamentale și a comunității în ansamblu, se urmărește crearea unui mediu sigur și protejat pentru toți minorii.


Intră acum și în grupul de