Proiectul de modernizare a Aeroportului Suceava se ridica la 40 de milioane de euro


Intră acum și în grupul de

O reactualizare a studiului de fezabilitate prin introducerea unor condiţii impuse de ROMATSA referitoare la completarea studiului cu un turn de control precum şi amenajarea terenului în vederea amplasării instalaţiilor de tip ILS. Asta a fost necesar, potrivit preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pentru a alinia documentaţia la cerinţele impuse şi pentru a obţine o finanţare prin POS Transporturi în vederea modernizării Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava printr-un proiect de 40 de milioane de euro.

Şeful executivului judeţean a arătat în şedinţa de CJ de joi că documentaţia tehnico-economică, ce cuprinde soluţiile funcţionale, tehnologice, constructive şi economice va constitui anexa la Cererea de finanţare, care urmează să fie promovată de Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, în cadrul Programului Operaţional Transport 2007-2013.

Vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, a precizat că soluţia de modernizare prevede executarea unei piste cu structură flexibilă având lungimea de 2.460 metri şi lăţime de 45 de metri.

El a spus că analiza lungimii pistei s-a făcut pe baza profilului în lung în axul culoarului de zbor şi în conformitate cu trenurile de referinţă ale avioanelor critice cu litera de cod „C” şi „D” ce operează frecvent în traficul civil din gama B 737, gama A 320 şi gama B 767 precum şi a echipării direcţiei 34 cu ILS, un sistem de navigaţie pentru aducerea navelor la sol indiferent de condiţiile meteorologice.

Ilie a precizat că se va construi un nou turn de control, iar sistemul de balizaj va fi din gama de dispozitive corespunzătoare categoriei a doua de operare pe direcţia 16.

El a subliniat că prin modernizarea aeroportului se aşteaptă creşterea economică a zonei, exploatarea la adevărata valoare a potenţialului turistic de care dispune Bucovina, dezvoltarea mediului de afaceri prin punerea în valoare a Centrului Economic şi de Afaceri Bucovina, situat în vecinătatea aeroportului, atragerea companiilor aeriene să efectueze zboruri de pe Aeroportul “Ştefan cel Mare” Suceava în special pe destinaţii externe. Valoarea întregului proiect este de 37, 856 milioane de euro.

Tot joi, CJ Suceava a decis ca dreptul de administrare a bunurilor din domeniul public al judeţului Suceava, ce au fost predate în administrare Regiei Autonome „Aeroportul Ştefan cel Mare Suceava”, să se exercite pe durata existenţei Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava.


Intră acum și în grupul de