Campanie locala pentru responsabilizarea parintilor privind fenomenul etnobotanicelor


Intră acum și în grupul de

Campaniile de prevenire a consumului de etnobotanice devin tot mai necesare, după ce tot mai mulţi tineri din judeţ, inclusiv din mediul rural cad pradă tentaţiei. Cel mai recent caz a avut loc sâmbătă, când o adolescentă de 16 ani a ajuns la spital în urma unui coctail de alcool şi etnobotanice, fiind şi însărcinată. Astfel, Pamela M., din localitatea Forăşti a fost adusă la Suceava de la Spitalul din Fălticeni cu dureri abdominale, dar şi cu sarcina incipientă, fiind însărcinată în prima lună. Tânăra provine dintr-o familie dezorganizată, părinţii ei fiind despărţiţi, ea locuind doar cu tatăl. În urma discuţiei cu medicii, fata a spus că a consumat etnobotanice, nefiind prima dată când face acest lucru, mai exact este consumatoare de aproximativ 1 an.

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a anunţat marţi că a demarat o campanie cu titlul „ÎMPREUNĂ PENTRU SIGURANŢA COPILULUI TĂU –PARTENERIAT – POLIŢIE – ŞCOALĂ – FAMILIE”.

„Oamenii, în special tinerii şi părinţii acestora, trebuie să înţeleagă că nu există droguri legale sau nelegale, că nu există droguri uşoare sau droguri tari. Există doar droguri şi după ele un şir nesfărşit de destine spulberate. Pe înţelesul tuturor, etnobotanicele sunt fragmente vegetale stropite cu diferite substanţe cu proprietăţi psihoactive. Aceste substanţe sunt de fapt otrăvitoare şi au un efect devastator asupra organismului”, a subliniat inspectorul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava.

Urmare a modificărilor aduse cadrului legislativ în primăvara anului 2010, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în colaborare cu partenerii locali au fost iniţiate şi desfăşurate activităţi cu caracter preventiv şi de informare a tinerilor asupra pericolului şi consecinţelor consumului de plante şi substanţe cu proprietăţi psiho – active.

„În prezent, urmare a eforturilor comune depuse de instituţiile cu atribuţii în gestionarea cadrului de siguranţă publică, la nivelul judeţului Suceava au fost închise toate cele 14 magazine care comercializau astfel de substanţe la finele anului trecut. În municipiile Suceava, Rădăuţi şi Câmpulung, au fost emise hotărâri de Consiliu Local prin care este interzisă comercializarea de plante şi substanţe cu efect halucinogen. Cu toate modificările aduse, cadrul legislativ în domeniu nu este unul unitar şi rămâne permisiv şi interpretativ, oferind posibilitatea proliferării comercializării şi consumului. Având în vedere poziţionarea geografică a judeţului nostru, zonă de frontieră şi punct de legătură cu spaţiul non – UE, tendinţele sociale de adoptare imediată a unor elemente comportamentale ce implică grad de risc, în scopul gestionării, monitorizării şi prevenirii acestui fenomen la nivelul judeţului Suceava, în perioada martie 2011 – iunie 2011, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava va derula această Campanie de prevenire a consumului de plante etnobotanice”, a precizat Ionuţ Epureanu.

Spre deosebire de celelalte demersuri, campania vizează în primul rând responsabilizarea părinţilor în abordarea fenomenului. În acest sens vor fi organizate şedinţe cu părinţii în toate unităţile de învăţământ sucevene.

,,Nimeni nu îşi doreşte mai mult decât părintele să aibă un copil sănătos, fericit şi împlinit. Sunt însă cazuri în care părinţii nu dispun de informaţii suficiente privind pericolele ce pot afecta dezvoltarea copiilor lor. Vrem să ne asigurăm că părinţii au suficiente informaţii cu privire la un fenomen care le poate afecta în mod iremediabil viitorul copiilor. Vrem să ne asigurăm că ne putem baza pe o resursă incomensurabilă în lupta cu drogul: familia. O familie informată, responsabilă, implicată. Numai aşa vom putea reuşi” , a mai declarat inspectorul Ionuţ Epureanu.

Campania de prevenire se va desfăşura în perioada martie – iunie 2011 şi va avea două direcţii de acţiune: informarea, responsabilizarea şi promovarea mesajului preventiv prin intermediul canalelor media (televiziune, presă scrisă şi electronică, radio, canale Tv. cu circuit închis) şi derularea e activităţi cu participarea directă a grupului ţintă: elevii din clasele VIIXII şi părinţii acestora.

Campania se va desfăşura la nivelul întregului judeţ şi va susţinută prin materiale video şi de informare cu privire la riscurile şi consecinţele în plan juridic şi medical asociate consumului de plante şi substanţe cu efect halucinogen. De asemenea, în cadrul campaniei vor fi organizate întâlniri cu profesorii şi cadrele didactice auxiliare şi activităţi comune cu organizaţii noguvernamentale implicate în promovarea conceptului preventiv precum Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava sau Asociaţia Educatorilor Suceveni. În luna aprilie, va fi organizată o dezbatere privind tehnici de abordare comune spaţiului european cu participarea unor organizaţii specializate din Bulgaria.

Scopul campaniei este creşterea gradului de informare a tinerilor cu privire la pericolul şi consecinţele consumului de plante etnobotanice şi responsabilizarea părinţilor în asigurarea unui mediu familial propice dezvoltării conceptului antivictimal.

Publicul ţintă al campaniei este reprezentat de două categorii distincte de persoane : tinerii cu vârsta între 13-18 ani, care prezintă un grad ridicat de victimizare dar şi părinţii acestora care trebuie să conştientizeze pericolul reprezentat de consumul de substanţe psihoactive şi rolul pe care îl au în educaţia antivictimală a copilului.


Intră acum și în grupul de