Registrul Auto Român: Aproape jumătate dintre mașinile verificate în trafic în județul Suceava prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte


Intră acum și în grupul de

Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele șase luni din anul 2023, 44.472 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 44,16% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

•             instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,54%);

•             emisiile poluante (22,1%);

•             punți, jante, anvelope și suspensie (13,04%);

•             vizibilitate (12,81%);

•             șasiu și elemente atașate șasiului (11,08%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,57% dintre vehiculele controlate şi în 1,9% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 2.820 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.064 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,6% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2023, au fost aplicate 14.354 de sancțiuni, au fost retrase 12.362 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 194 de vehicule și 260 ITP-uri au fost anulate.

Potrivit RAR, în județul Suceava au fost verificate, în perioada menționată, 1.017 vehicule. Dintre acestea, 46,22% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 66 (6,49%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 3,34% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 1,57% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în acest județ au fost aplicate 17 amenzi contravenționale și au fost retrase 230 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară, arată sursa citată.

RAR menționează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.


Intră acum și în grupul de