Daca nu imbunatatesc conditiile de igiena, taranii din judet risca sa nu mai aiba cui preda laptele (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Suceava are cel mai mare efectiv de bovine din ţară în cele 107 ferme din judeţ, dar şi în gospodării. Dacă în ferme laptele este conform cerinţelor europene, datorită instalaţiilor folosite, în gospodării laptele este la limită şi riscă nu mai fie preluat.

Şeful Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Petrea Dulgheru, a anunţat că de la 1 ianuarie 2012, unităţile de procesare nu vor mai prelua lapte neconform. Acesta a spus că, din 2007, de când au fost implementate normele europene în domeniul fabricilor de prelucrare, pe linia calităţii materiei prime nu s-a întâmplat mare lucru.

„Cei care creşteau animale în gospodăriile populaţiei au îmbătrânit, grajdurile sunt aşa cum sunt. La ferme avem garanţia că laptele este bun. Însă, la gospodăriile populaţiei, laptele este la limita între conform şi neconform”, a declarat Petrea Dulgheru. Acesta a arătat că unităţile de procesare cu ştampilă ovală, care preluau atât lapte conform, cât şi lapte neconform, au fost atenţionate asupra termenului de 31 decembrie 2011 şi obligaţiei închiderii a celei din urmă linii de prelucrare.

Inspectorii sanitar-veterinari vor monitoriza unităţile de procesare în cauză, însă un rol important revine şi producătorilor. Astfel, numărul de germeni nu trebuie să fie mai mare de 100.000, iar cel de celule somatice de 400.000. „Dacă în toamnă nu vom reuşi să îmbunătăţim aceşti parametri, va fi o problemă, de aceea vom avea mult de lucru. Vor putea preda lapte toţi producătorii de lapte conform. Acasă la mine, la Dorna, am 3 vaci, iar laptele muls este conform. Dacă ugerul este spălat, dezinfectat şi şters cu prosopul curat, iar laptele este pus la 4 grade Celsius imediat ce este muls, are în jur de 57.000-75.000 de germeni. Dacă pot să fie curaţi, şi au un frigider acasă, gospodarii iau laptele, îl introduc în sticle sau într-un vas curat şi-l pun la rece, atunci acesta poate să fie conform”, a explicat Petrea Dulgheru, adăugând că şansa judeţului Suceava este înfiinţarea de ferme dotate cu aparate de muls şi tancuri de răcire.

Şeful DSVSA a precizat că criteriile impuse de conformitatea laptelui trebuie îndeplinite inclusiv de centrele de colectare din comune. „Am făcut evaluarea la centrele de colectare şi am închis o parte dintre ele. Şi acestea, dacă nu sunt conforme, nu vor mai putea funcţiona”, a subliniat Petrea Dulgheru, director executiv al DSVSA.


Intră acum și în grupul de