Atentie la arderile necontrolate! (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În judeţul Suceava, statistica incendiilor înregistrate în ultima perioadă denotă o creştere a numărului de incendii produse la vegetaţia uscată şi arderi necontrolate, mai cu seamă ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole sau de efectuare a curăţeniei de primăvară.

„Din analiza statisticii incendiilor din ultimii ani reiese că, în momentul în care începe să se încălzească, cel mai frecvent din a doua jumătate a lunii martie, se produce un număr ridicat de incendii la gospodării ale populaţiei, având drept cauză focul deschis, efectuat pentru curăţenia de primăvară prin distrugerea resturilor menajere, furajere sau a vegetaţiei uscate din grădini şi curţi.

În unele cazuri, activităţile menţionate mai sus se desfăşoară în condiţii de vânt ori fără respectarea distanţelor de siguranţă faţă de construcţii, ceea ce poate favoriza propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube importante sau chiar victime”, precizează şeful Serviciului Protecţie Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, lt. col. Ioan Apopi.

Totodată, acesta subliniază că au fost înregistrate şi situaţii în care, pe fondul utilizării focului deschis pentru curăţenia de primăvară, s-au generat incendii care s-au propagat la fondul silvic sau la construcţii publice, de exemplu, lăcaşuri de cult.

„Nu în ultimul rând, odată cu încălzirea vremii, se înregistrează o afluenţă de persoane către zonele de agrement, mai cu seamă din apropierea pădurilor, precum şi utilizarea focului deschis pentru prepararea hranei, în multe dintre situaţii nerespectându-se condiţiile impuse de lege şi neasigurându-se obligaţia de stingere a focului după terminarea activităţii”, arată lt. Col. Apopi.

Persoanele fizice şi juridice ce desfăşoară acţiuni de ardere în spaţii deschise a miriştilor, gunoaielor, deşeurilor, precum şi a altor materiale combustibile, sunt obligate să respecte prevederile reglementărilor în domeniu, punând accent pe următorul set de măsuri de prevenire a incendiilor specifice astfel: arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai pe timp de zi şi în condiţii de calm atmosferic, în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii; arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă.


Intră acum și în grupul de