Evaziune de aproape 5,5 miliarde de lei vechi la doua firme care comercializeaza materiale de constructii


Intră acum și în grupul de

Comisarii Gărzii Financiare Suceava au efectuat, în luna martie, controale la mai mulţi agenţi economici din judeţ care au efectuat achiziţii de materiale de construcţii şi legume-fructe. Potrivit comisarului şef al instituţiei sucevene, Ionuţ Vartic, verificările au avut ca obiectiv legalitatea achiziţiilor precum şi înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de vânzare a acestor mărfuri. “În cazul a doi agenţi economici, s-au constatat mărfuri în plus (BCA, cărămidă, var, ciment) aflate în gestiune în valoare totală de 7.200 lei. Valoarea acestora a fost confiscată întrucât nu a putut fi justificată provenienţa acestora, s-au aplicat amenzi contravenţionale în sumă de 19.000 lei şi s-a dispus, deasemenea, suspendarea activităţii pentru nedotarea cu case de marcat. În cazul unui operator economic ce activează în domeniul achiziţiilor de legume-fructe din spaţiul Comunităţii Europene s-a aplicat o amendă contravenţională în sumă de 33.999 lei pentru nedeclararea tuturor achiziţiilor de mărfuri ( 2% din valoarea nedeclarată)”, a informat Vartic.

El a mai arătat că au fost descoperite două fapte de evaziune fiscală la două firme la care s-au constat vânzări de materiale de construcţii fără a înregistra în contabilitate aceste operaţiuni, prejudiciul calculat de către comisarii Gărzii Financiare Suceava fiind în sumă de 439.646 lei (426.376 lei – TVA şi 13.270 lei – impozit pe profit) şi respectiv 104.724 lei (99.422 lei – TVA şi 5.302 lei – impozit pe profit). “În fapt, în urma inventarierii stocurilor de mărfuri s-au găsit diferenţe în minus faţă de stocurile scriptice în valoare de 1.608.077 lei şi respectiv 414.257 lei, minusuri care provin din comercializarea de mărfuri fără a întocmi şi documente fiscale (facturi sau bonuri fiscale) şi a evidenţia astfel TVA-ul şi impozitul pe profit aferente. Împotriva administratorilor au fost întocmite sesizări penale”, a mai informat comisarul şef al Gărzii Financiare Suceava.

Vartic a mai precizat că prejudiciile calculate şi amenzile aplicate în urma acestor verificări au fost încasate în totalitate atât prin plata voluntară efectuată de către agenţii economici cât şi prin aplicarea de sechestre asigurătorii pe stocurile de mărfuri.


Intră acum și în grupul de