Lungu vrea sa scoata praful din Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Pentru a nu fi nevoită să plătească amenzi, municipalitatea împreună cu inspectorii de mediu vor căuta soluţii astfel încât să fie diminuată cantitatea de praf din aer, în condiţiile în care conform măsurătorilor, la nivelul municipiului, din 90 de zile din acest an, în 21 a fost depăşit nivelul de noxe acceptat.

„Vom mătura şi spăla străzile, dar vom aplica şi amenzi drastice celor care nu respectă normele de mediu şi fac mizerie. Coborâm milităria din pod!”, a declarat miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu, care a adăugat că vor fi sancţionaţi în principal agenţii economici ale căror utilaje produc praf şi mizerie în oraş.

Edilul-şef a explicat că municipiul Suceava se află în această situaţie şi din cauza Ministerului Mediului care a tergiversat procedurile privind aprobarea proiectului pentru depozitele ecologice de deşeuri din judeţ, astfel încât municipalitatea suceveană cheltuieşte sume mari pentru transportul gunoiului la Botoşani ceea ce grevează fondurile alocate pentru lucrările de curăţenie în oraş.

Comisia Europeană a transmis României un aviz motivat suplimentar referitor la depăşirea valorilor maxime zilnice şi anuale de praf în aer. “În România, s-a constatat că limitele privind PM10 sunt depăşite în 17 zone. În 2010, România a solicitat o derogare pentru 11 dintre aceste 17 zone, iar Comisia a trimis un aviz motivat privitor la cele şase zone care nu intrau sub incidenţa cererii de derogare. După analizarea cererii de derogare, Comisia a ajuns la concluzia că nu se întrunesc condiţiile necesare, prin urmare va trimite României un aviz motivat pentru alte nouă zone (din cele 11 pentru care se ceruse derogare, n.r.)”, după ce în celelalte două situaţia s-a ameliorat, afirmă oficialii Comisiei Europene într-un comunicat de presă.

Potrivit CE, România are la dispoziţie două luni pentru a trimite un răspuns. “Lipsa progreselor în acest domeniu ar putea conduce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE”, se precizează în comunicatul CE.


Intră acum și în grupul de