Primarul Lungu, pe urmele poluatorilor din municipiu


Intră acum și în grupul de

„Suntem decişi să diminuăm poluarea aerului”, a declarat, joi, primarul Sucevei Ion Lungu, arătând că a discutat cu reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava în vederea localizării surselor de poluare a aerului.

Potrivit edilului-şef, pe lângă transportul rutier şi lucrările de construcţii, trebuie căutate surse ale poluării în alte zone, mai ales că s-au constatat depăşiri ale indicatorilor limită în perioada de iarnă când oraşul era acoperit de zăpadă. „Se pare că sunt alţi factori care sunt poluatori”, a spus Lungu. El a arătat că unul dintre posibilii poluatori ar putea fi centrala electro-termică ce funcţionează cu cărbune şi livrează agent termic pentru încălzirea oraşului, menţionând că de la 1 mai aceasta va fi oprită şi se vor constata dacă măsurătorile vor indica o scădere a noxelor. Lungu a mai spus că mai sunt şi alte firme din zona industrială care ar putea fi posibili poluatori şi urmează să fie verificaţi. „Pe lângă că vom spăla şi curăţa mai bine străzile vom încerca să identificăm şi ceilalţi factori poluatori”, a subliniat primarul Sucevei.

El a arătat că în municipiu sunt două staţii de analiză a calităţii aerului, una în zona centrală, unde indicatorii sunt în norme şi una în cartierul Burdujeni, unde se constată depăşiri ale indicatorilor limită, fapt ce clasează Suceava printre cele mai poluate oraşe din ţară.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut, miercuri, prefecţilor să raporteze, într-o săptămână, stadiul măsurilor luate privind programele de gestionare a calităţii aerului, în contextul în care în trei luni România va trebui să prezinte o situaţie Uniunii Europene (UE).

Ministrul a cerut o mai mare implicare a autorităţilor locale în problema gestionării calităţii aerului, avertizând că indicatorii de poluare trebuie să scadă pentru a evita sancţiuni din partea Uniunii Europene. Borbely a amintit că, în 2010, cele mai poluate oraşe din România au fost Bucureşti, Târgu Jiu, Rovinari, Suceava şi Timişoara, care au depăşit cel mai mult indicatorii limită ale substanţelor poluante din aer. Sursele acestei poluări au fost, în principal, transportul rutier şi lucrările de construcţii.

Acesta a mai spus că, din noiembrie 2009, Comisia Europeană a iniţiat procedura de infringiment faţă de România, din cauza poluării din aglomeraţiile urbane, iar în termen de o lună până la trei luni Guvernul va trebui să prezinte situaţia oficialilor Uniunii Europene. În cazul în care rezultatele României nu sunt considerate satisfăcătoare, ţara noastră va ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).


Intră acum și în grupul de