IPS Calinic publică Decalogul Judecătorului: Ascultă atât victima, cât şi vinovatul și nu te lăsa sedus de oferte și promisiuni, știind că mita orbește şi strâmbă pricinile drepte


Intră acum și în grupul de

Într-o societate în care sistemul judiciar este piatra de temelie a ordinii și justiției, IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a emis un puternic îndemn către judecători pentru a acționa cu onestitate și imparțialitate, având în vedere înaltul lor rol în aplicarea legilor umane, izvorâte din codurile divine.

Decalogul, o listă de zece principii morale, se adresează direct judecătorilor, amintindu-le de responsabilitatea lor de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului. „Apără cu fermitate drepturile și libertățile fundamentale ale omului, tratând în mod egal și echitabil pe toți cei încercați în fața legii,” îndeamnă Arhiepiscopul.

În plus, se pune un accent deosebit pe conștiințiozitate, competență și corectitudine în slujirea juridică, subliniind necesitatea de a evita ispitele orgoliului, mândriei și onorurilor nepotrivite. Prin aceste cuvinte, judecătorilor li se amintește că slujba lor este una nobilă, iar integritatea și modestia sunt virtuți esențiale în exercitarea acestei funcții cruciale.

„Lucrează cu frica lui Dumnezeu, căci la Dumnezeu nu este nici nedreptate, nici părtinire, nici câștig necinstit,” subliniază Arhiepiscopul, subliniind că dreptatea divină ar trebui să fie ghidul în judecarea fiecărui caz.

În final, Decalogul adresează o chemare la introspecție și constientizare a responsabilității personale. „Judecata ta să fie întotdeauna dreaptă, nu strâmbă ori șovăitoare,” subliniază Arhiepiscopul, oferind un mesaj de îndreptare și înnoire morală a societății.

Aceste cuvinte nu reprezintă doar un îndemn, ci și o amintire că un judecător ar trebui să fie un trăitor și lucrător întru dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt. Într-o lume în continuă schimbare, aceste principii pot reprezenta un far moral pentru cei care au puterea de a hotărî asupra destinelor altora.

Arhiepiscopul Calinic își încheie apelul cu deviza „Dreptate și iar dreptate”, subliniind că aceasta ar trebui să fie calea către o justiție autentică și dumnezeiască în orice sistem judiciar.

DECALOGUL JUDECĂTORULUI:

  1. Acționează, prin profesia ta, ca un administrator onest și imparțial al legilor umane, izvorâte din codul legilor dumnezeiești.
  2. Apără cu fermitate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, tratând în mod egal și echitabil pe toți cei încercați în faţa legii.
  3. Îndeplinește cu conştiinciozitate, competenţă şi corectitudine slujirea ta și nu te lăsa ispitit de orgoliu, mândrie şi onoruri nepotrivite.
  4. Cântărește cu dreptate vinovăția fiecăruia și învață-l pe cel ce a greșit să renunțe la a mai face rău semenilor și societății, „ca să nu se găsească vinovat înaintea lui Dumnezeu”.
  5. Ascultă cu îngăduință atât victima, cât şi vinovatul și nu te lăsa sedus de oferte și promisiuni, știind că mita orbește şi strâmbă pricinile drepte.
  6. Lucrează cu frica lui Dumnezeu, căci la Dumnezeu nu este nici nedreptate, nici părtinire, nici câștig necinstit.
  7. Ia aminte la faptele tale în orice clipă, căci „cu ce judecată vei judeca, cu aceeași judecată vei fi judecat”.
  8. Judecata ta să fie întotdeauna dreaptă, nu strâmbă ori șovăitoare, un mesaj de *îndreptare și înnoire morală* a societății din care faci parte.
  9. „Dreptate şi iar dreptate” să fie deviza judecății tale, arătând totodată fiecăruia calea dreptății dumnezeiești.
  10. Îngrijește-te ca la ieșirea din această viață să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ca un adevărat trăitor și lucrător întru dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt.

† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de