Focar de rujeolă în comuna Baia cu 12 cazuri. DSP Suceava vrea să mobilizeze medicii de familie și să fie vaccinați cât mai mulți copii restanțieri


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, ec. Daniela Marinela Odeh, a anunțat, miercuri, că în satul Bogata din comuna Baia este în evoluție un  focar de rujeolă cu 12 copii care fie sunt nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Ea a arătat că în urma verificărilor s-a constatat că în comuna Baia, în cele 3 luni de la declararea epidemiei, au fost vaccinați doar 9 copii, rămânând în jur de 70 de copii restanțieri cu una sau două doze, deși Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă pe teritoriul României și a solicitat ferm intensificarea măsurilor de vaccinare atât la copiii eligibili/restanțieri, conform calendarului național de vaccinare, cât și includerea la vaccinare a lotului de copii cu vârsta cuprinsă între 9-11 luni.

„Conform atribuțiilor care ne revin, o echipă multidisciplinară din cadrul DSPJ Suceava, se va deplasa în data de 07.03.2024 la Bogata pentru ca în colaborare cu medicii de familie să mobilizeze și vaccineze un număr cât mai mare din rândul copiilor restanțieri. Pentru buna derulare a acestei acțiuni am solicitat sprijin autorității locale în vederea identificării și vaccinării restanțierilor. DSPJ Suceava va asigura întreaga cantitate de vaccin necesară și consumabilele aferente”, a transmis directorul executiv al DSP Suceava.

Ea a făcut apel la părinți pentru prezentarea copiilor în vederea vaccinării.

„DSPJ Suceava recomandă și încurajează părinţii să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor lor conform calendarului național de vaccinare, pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. Vaccinarea ROR se face prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății și este gratuită”, a menționat Odeh.

DSP Suceava transmite și recomandările INSP în acest sens:

„Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care vă puteţi proteja copiii împotriva anumitor boli infecţioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B, etc. În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va şti să reacţioneze, să lupte împotriva infecţiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid şi eficient boala”.


Intră acum și în grupul de