Când este necesară o endoscopie și cum se face?


Intră acum și în grupul de

Endoscopia este o procedură medicală care permite medicului să examineze interiorul tractului gastrointestinal superior sau inferior. Se realizează cu ajutorul unui instrument flexibil numit endoscop, dotat cu o cameră video miniaturală și o sursă de lumină, și este considerată una dintre cele mai eficiente tehnici imagistice disponibile astăzi. Care sunt situațiile în care poate fi recomandată efectuarea unei astfel de proceduri și ce presupune ea vei afla mai jos.

Când este indicată efectuarea unei endoscopii?

Endoscopia – tehnica imagistică a sistemului gastrointestinal – poate fi de două tipuri: endoscopie digestivă superioară (numită și gastroscopie) și endoscopie digestivă inferioară (numită și colonoscopie).

Gastroscopia se folosește pentru a diagnostica și a trata afecțiunile ce apar la nivelul părții superioare a tractului digestiv. Indicațiile gastroscopiei includ, de exemplu, screeningul cancerului tractului digestiv, identificarea cauzelor simptomelor digestive (ex: dureri abdominale, vărsături, sângerări gastrointestinale), diagnosticarea unor afecțiuni precum boala de reflux gastroesofagian, esofagita, ulcerul gastric sau tumorile, monitorizarea unor afecțiuni deja diagnosticate, îndepărtarea polipilor gastrointestinali sau prelevarea de țesut pentru biopsie. 

Colonoscopia, pe de altă parte, se utilizează pentru a examina mucoasa intestinului gros și pentru a depista eventualele anomalii apărute la nivelul colonului și al rectului. Se poate recomanda efectuarea unei colonoscopii persoanelor care se confruntă cu simptome precum sângerarea rectală sau durerile abdominale de cauză necunoscută ori care au tulburări de tranzit intestinal persistente. Colonoscopia mai este utilizată și metodă de screening pentru cancerul colorectal după vârsta de 50 de ani.

Ce presupune pregătirea pentru endoscopie?

Pregătirea pentru endoscopie depinde de tipul acesteia, dar și de scopul său.

Dacă vei face o endoscopie digestivă superioară, ți se va cere să nu mănânci nimic cu 10 ore înainte de procedură și să nu bei apă cu 3-4 ore înainte. În cazul în care urmezi un tratament medicamentos, este posibil să trebuiască să-l întrerupi. Acest lucru se va face însă doar la recomandarea medicului.

Pregătirea pentru colonoscopie presupune în primul rând curățarea intestinului. Nu vei avea voie să mănânci legume, fructe, semințe sau cereale în ultimele două zile anterioare colonoscopiei. Poți însă consuma paste făinoase, pâine albă, supe cu găluști sau tăieței, produse lactate, ou sau carne albă. Ultima masă va fi cu o zi înainte de procedură și poate fi reprezentată de prânz, în cazul în care colonoscopia este programată până în ora 14:00, sau de cină, dacă endoscopia este programată după ora 14:00. De asemenea, va trebui să bei un purgativ. Ți se va explica în detaliu cum trebuie să faci asta de către medic sau de către personalul medical (modul de administrare depinde de purgativul folosit).

Cum se face o endoscopie?

Ce anume se va întâmpla în timpul procedurii de endoscopie depinde în funcție de tipul acesteia.

Pentru gastroscopie, vei fi ajutat să te întinzi pe o masă specială, pe partea stângă, cu capul ușor înclinat înainte. Endoscopul este apoi introdus încet în tubul digestiv, prin gură (ți se va cere să înghiți pentru a permite acestuia să alunece mai ușor în esofag). Pentru o colonoscopie, vei sta întins pe masa de examinare, pe partea stângă, cu genunchii îndoiți. Endoscopul este introdus apoi prin anus în rect și colon

Indiferent de tipul de endoscopie, pe măsură ce endoscopul avansează, acesta va transmite în timp real pe un monitor imagini ale zonei examinate. 

Endoscopia este o procedură cu ajutorul căreia pot fi diagnosticate și tratate diverse afecțiuni gastrointestinale. În general, este considerată o procedură relativ sigură – cazurile în care apar complicații sunt rare. Dacă urmează să faci o astfel de procedură, discută cu medicul tău pentru a afla cum trebuie să te pregătești! 

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui consultul de specialitate. Numai un medic poate decide ce fel de investigații sunt necesare și îți poate oferi toate informațiile necesare privind pregătirea corespunzătoare pentru acestea!

Surse: 

https://www.medlife.ro/imagistica-medlife/endoscopie


Intră acum și în grupul de