Lucrările de renovare energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava au început


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru renovarea energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Acest proiect major, derulat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare totală de 65.726.905,86 RON cu TVA și se estimează că va fi finalizat în martie 2025, a anunțat, joi, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea

Investiția cuprinde următoarele etape de modernizare:

  1. Reabilitarea termică a anvelopei clădirii:
    • Izolarea termică a fațadei vitrate prin înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie nouă din aluminiu, cu trei foi de geam și folie low-e performantă energetic.
    • Izolarea termică a pereților exteriori cu vată bazaltică de diferite grosimi (5-10-15 cm), montată în sistem de fațadă ventilată.
    • Placarea fațadei cu elemente din aluminiu compozit tip Alucobond.
    • Izolarea conturului ferestrelor cu vată bazaltică ignifugă de 2 cm.
    • Termoizolarea soclului cu polistiren extrudat ignifug de 10 cm, până la cota de 50 cm față de terenul sistematizat.
    • Termoizolarea planșeului din subsol cu polistiren extrudat de 10 cm.
  2. Reabilitarea termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum:
    • Repararea și refacerea instalației de distribuție a agentului termic între punctul de racord și planșeul peste subsol/canal termic.
  3. Reabilitarea și modernizarea instalațiilor de iluminat în clădiri:
    • Înlocuirea a 2114 corpuri de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat tip LED, eficiente energetic și cu durată mare de viață.
  4. Montarea unor sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald:
    • Instalarea de elemente de tâmplărie cu vitraj cu control solar (trei foi de geam cu folie low-e performantă energetic).
  5. Montarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu:
    • Utilizarea surselor regenerabile de energie prin amenajarea în curtea spitalului a unei copertine pe structură metalică, destinată montării a 240 de panouri fotovoltaice de 445W fiecare.
    • Instalarea unei centrale termice pe gaz funcționând în cogenerare, un utilaj de înaltă eficiență pentru reducerea consumurilor din surse convenționale și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Această investiție va îmbunătăți semnificativ confortul termic al pacienților și angajaților Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și va genera economii semnificative la energie electrică și agent termic, a precizat sursa citată.


Intră acum și în grupul de