Peste 200 de animale fara stapan au fost sterilizate de medicii veterinari in cadrul campaniei derulate la nivelul municipiului Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Asociaţia de Protecţie a Animalelor „Proanima” Suceava, împreună cu doi medici venerinari veniţi special din Germania, au derulat în perioada 16-30 octombrie, o campanie de sterilizare a câinilor comunitari, dar care s-a adresat de această dată şi patrupedelor cu stăpân. Operaţiile de sterilizarea a animalelor de companie în cadrul campaniei iniţiate de „Proanima” s-au efectuat în fosta cantină CET (Burdujeni) de către doi specialişti veniţi din Germania, şi de căre dr. vet. Cătalin Rusu, alături de asist. vet. Alexandra Ioniţă.

La momentul demarării acţiunii, Alexandra Ioniţă declara pentru NewsBucovina.ro că „în această campanie ne adresăm îndeosebi câinilor (femele) care au stăpân, în ideea de a evita abandonul puilor nou-născuţi. Acest lucru se întâmplă de regulă în cazul patrupedelor care se înmulţesc la curte. Aici, din dorinţa de a scăpa de puii de câine, inconştienţi, stăpânii îi abandonează pe unde apucă, şi uite aşa ne trezim cu discomfortul de a vedea o mulţime de căţei pe străzile Sucevei, abandonaţi şi neîngrijiţi, care în prealabil pot deveni un pericol pentru integritatea cetăţenilor”.

La finele campaniei, viceprimarul municipiului reşedinţă de judeţ, Lucian Harşovschi, a declarat pe parcursul zilei de marţi că prin mâinile doctorilor veterinari au trecut aproximativ 200 de animale, vorbind aici atât despre câini cât şi de pisici, care au fost sterilizate şi cosmetizate.

La ora actuală, municipalitatea aşteaptă şi noile modificări cu privire la administrarea animalelor fără stăpân, pe care parlamentarii vor să le aducă legislaţiei în vigoare, prin care se doreşte trecerea responsabilităţii acestora pe spatele administraţiilor publice locale, acestea din urmă urmând a hotărî în baza unui referendum ce vor face cu ele.

Amintim că şi edilul-şef al Sucevei, Ion Lungu, s-a arătat nemulţumit, la mijlocul acestui an, cu privire la actuala legislaţie din România cu privire la câinii comunitari şi soluţiile ce pot fi aplicate în vederea gestionării numărului acestora, spunând că îşi doreşte implementarea sistemulului pe care l-a întâlnit în Franţa unde, un câine nerevendicat timp de şapte zile este eutanasiat. „Degeaba sterilizăm sute de câini pentru că aceştia ajung din nou în stradă”, a spus primarul, care a subliniat că se înregistrează şi un „trafic” de câini între localităţi, fiind aduşi în oraş câini care au fost adunaţi din alte localităţi.


Intră acum și în grupul de