Sapte angajati ai Ocolului Silvic Tomnatec, acuzati de taieri ilegale de arbori si abuz in serviciu


Intră acum și în grupul de

În cazul neregulilor constatate la Ocolul Silvic Tomnatec, au fost înaintate plângeri la Parchetul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, a declarat joi directorul general al RNP Romsilva, Valerian Solovăstru, care a precizat că urmează ca în 48 de ore procurorii să se pronunţe dacă încep urmărirea penală.

El a spus în cadrul unei conferinţe de presă că în acest caz sunt acuzaţi de tăieri ilegale, folosirea ilegală a ciocanului de marcat şi abuz în serviciu un număr de şapte angajaţi ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), arătând că paguba constatată este de 570 de mc, dar că intervenţia rapidă a determinat limitarea prejudiciului.

Solovăstru a arătat că numai într-o singură parcelă s-a constatat o diferenţă de 1700 de mc între materialul lemnos pus în valoare şi valoarea reală a cantităţii de lemn ce a fost marcată în vederea tăierii. Astfel, a fost pusă în valoare un volum de 2300 de mc de lemn, iar în urma verificărilor s-a constatat că a fost marcată un volum de 4000 de mc.

Solovăstru a declarat că, în ultimii ani, numărul agresiunilor asupra pădurii a scăzut, dar că a crescut gradul de agresare, fiind mult mai grave. „Există demenţi peste tot şi oameni care nu înţeleg că trebuie să se oprească”, a spus directorul RNP Romsilva care a multe cazuri de agresare a pădurii sunt „la interferenţa între interese private, personale şi ale statului”.

Solovăstru a spus că în ultimul an 300 de angajaţi ai regiei au fost sancţionaţi printre care sunt şi angajaţi cercetaţi penal pentru diverse abuzuri. „Nu există pădure fără uscături”, a spus directorul general al RNP Romsilva.

Situaţia de la Ocolul Silvic Tomnatec a fost anchetată de poliţiştii din cadrul IGPR şi de silvicultori coordonaţi de directorul general RNP Romsilva fiind constatate tăieri ilegale de lemne în urma unor verificări făcute în plan local, iar maşina angajatului Direcţiei Silvice care a făcut controlul a fost incendiată. Solovăstru a declarat că după incendierea maşinii angajatului Direcţiei Silvice s-a decis efectuarea unui control cu forţe suplimentare.

La sfârşitul lunii noiembrie, maşina unui angajat al Direcţiei Silvice Suceava care făcea un control de rutină la Ocolul Silvic Tomnatec a fost incendiată. În urma cercetărilor s-a constatat că geamul autoturismului, care a ars în totalitate, a fost spart, pe podul pedalier în partea dreapta faţă găsindu-se un bolovan. Ulterior, poliţiştii au constatat că incendiul a fost provocat.


Intră acum și în grupul de