Flutur: 2011 a fost anul solidaritatii cu primariile din judet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, că anul 2011 a fost anul solidarităţii cu primăriile din judeţ care au fost toate sprijinite de Consiliul Judeţean pentru a nu avea probleme financiare. El a spus că numai în ultimele două şedinţe de CJ din finalul anului 2011, au fost repartizate pe localităţi 800.000 de euro.

Totodată, Flutur a spus că anul 2011 a fost anul semnării marilor proiecte ale judeţului, enumerând proiectul judeţean de alimentare cu apă ce prevede modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din cinci aglomerări urbane, în valoare de 150 de milioane de euro din care 120 de milioane de euro finanţare UE prin POS Mediu, proiectul de gestionare integrată a deşeurilor, cel mai mare din ţară, în valoare de 63 de milioane de euro, finanţat prin POS Mediu, dar şi proiectul de modernizare a aeroportului Suceava cu 39 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin POS Transporturi.

În ceea ce priveşte sistemul sanitar, investiţii majore, de 2,6 milioane de euro au fost făcute la Spitalul Judeţean Suceava în special în modernizarea blocului operator şi secţiei de anestezie terapie intensivă, dar că investiţii mari au fost făcute şi la spitalele din judeţ.

Totodată, în domeniul social, au fost făcute mai multe acţiuni, finalizarea investiţiei de 1,4 milioane de euro de la spitalul neuropsihici Sasca, dar şi primul parteneriat stat-biserică, de la Rădăuţi, unde copiii defavorizaţi sunt instituţionalizaţi la Aşezământul Sf. Ierarh Leontie administrat de Mănăstirea Bogdana.

Tot în anul 2011 au fost făcute investiţii de 14 milioane de euro în refacerea infrastructurii distruse de inundaţii, atât la poduri, diguri, drumuri cât şi căi ferate.

Flutur a subliniat că în 2011, de la bugetul judeţean, s-au alocat fonduri prin care s-au modernizat 150 de kilometri de drumuri judeţene, iar alte drumuri de interes judeţean au fost modernizate prin proiecte cu finanţare europeană.

„Din 2008 până acum au fost modernizaţi 700 de kilometri de drumuri naţionale, judeţene, comunale din judeţ”, a spus Flutur.

El a menţionat că un eveniment important din anul 2011 a fost deschiderea investiţiei de 700 de milioane de euro a grupului francez Filasa care va construi în opt localităţi din judeţ parcuri eoliene cu o putere instalată de 500 de Mw.

Preşedintele CJ Suceava a subliniat că anul 2012 trebuie să fie anul în care primarii din toate localităţile judeţului să atragă investitori în vederea dezvoltării zonei.

„Să-şi ia rucsacul în spate şi să meargă după investitori”, a spus Flutur care consideră că primarii trebuie dezobişnuiţi să vină la Consiliul Judeţean să ceară fonduri.

„E o obişnuinţă să vină primarii la CJ să ceară fonduri”, a spus preşedintele CJ Suceava care a exemplificat cu cazul din Vadu Moldovei, comună ce a încheiat anul cu un surplus de 150.000 de lei în cont, dar care i-a trimis pe însoţitorii persoanelor cu handicap la CJ Suceava să ceară bani pentru plata salariilor acestora.

Flutur a mai declarat că în 2012, un număr de cel puţin 30 de localităţi sucevene vor beneficia de programe prin Fondul Naţional de Dezvoltare Rurală, proiecte în valoare de câte 1,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă că în ultimii patru ani s-au investit cele mai mari fonduri în dezvoltarea rurală a judeţului.

Totodată, în 2012, cu fonduri europene şi prin programul guvernamental de anvelopare termică a blocurilor, în judeţ ar putea fi izolate termic între 7000 şi 10.000 de apartamente. El le-a cerut primarilor de municipii şi oraşe să se mobilizeze şi să acceseze aceste fonduri întrucât prin acest program vor putea fi refăcute faţadele multor blocuri din oraşe ceea ce va schimba peisajul trist, gri, al acestora.

Gheorghe Flutur a mai declarat că există foarte multe oportunităţi pe proiecte cu finanţare europeană şi a cerut atât autorităţilor administraţiei publice locale cât şi instituţiilor să acorde un sprijin mai mare pentru ca aceste proiecte să poată fi accesate.


Intră acum și în grupul de