Termopanele si serviciile de telefonie, in topul reclamatiilor inregistrate la Protectia Consumatorilor Suceava, si in 2011 (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cele mai reclamate servicii intregistrate pe parcursului anului 2011 la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Suceava sunt cele de telefonie şi de executare şi montare a tâmplăriei cu geam tip termopan, a informat în cadrul unei conferinţe de presă, şeful CJPC Suceava, comisar-şef Elena Oanea.

“Dacă este să facem un clasament al celor mai reclamate servicii, situaţia se prezintă în felul următor: servicii de telefonie – 121 reclamaţii, servicii de executare şi montare tâmplărie cu geam tip termopan – 106 reclamaţii, cu cel mai mare procentaj de reclamaţii întemeiate – 90%, alături de furnizorul de electricitate – 79, servicii financiare – 71, cablu Tv -59, alimentaţie publică – 34, societăţi de asigurări – 25, firme de construcţii -21”, a declarat Elena Oanea, comisar-şef în cadrul CJPC Suceava.

Potrivit acesteia, în anul 2011 au fost reclamate deopotrivă serviciile de poştă şi curierat, pariuri sportive, croitorie, spălătorie şi curăţătorie, agenţii de turism şi chiar servicii de morărit sau executare monumente funerare.

“Numărul reclamaţiilor nesoluţionabile din lipsă de documente a scăzut de la un procent de 8% din total la un procent de 3%, ceea ce ne bucură, în sensul că s-a înţeles importanţa însoţirii reclamaţiilor de înscrisuri probatorii. Pe linia prevenţiei, precizăm că în anul 2011 au fost consiliaţi în cadru organizat un număr de 270 operatori economici”, a precizat Oanea.

Aceasta a declarat că în anul 2011 CJPC Suceava a efectuat un număr de 3.438 acţiuni de control, acordându-se o atenţie deosebită controalelor în hiper şi supermarketuri. Astfel, pe parcursul anului 2011 s-au efectuat un număr de 204 controale la aceşti operatori economici, aplicându-se un număr de 128 de amenzi în valoare de 450.000 lei. Cele mai multe nereguli constate au vizat nerespectarea prevederilor legale la derularea promoţiilor, etichetarea produselor, respectiv nerespectarea prevederilor legale privind garanţia produselor de folosinţă îndelungată.

“Ca urmare controalelor efectuate în anul 2011 s-au aplicat amenzi în cuantum de 3.009.5550 lei şi au fost închise două societăţi (una temporar-IUVENTUS şi una definitiv-AUFBAU, ambele specializate pe execuţie şi montare tâmplărie şi s-au retras de la comercializare produse în valoare de 70.000 lei”, a arătat Elena Oanea.

Comisarul-şef a subliniat faptul că soluţionării reclamaţiilor primite de la consumatori s-a acordat o atenţie deosebită. Pe parcursul anului 2011 s-au înregistrat un număr de 1.300 reclamaţii şi sesizări, un procent de 67% dintre acestea soluţionându-se în favoarea consumatorilor, 26% s-au dovedit a fi neîntemeiate, iar un procent de 3% au fost nesoluţionabile, acestea nefiind însoţite de documente probatorii, iar 4% au fost redirecţionate către alte instituţii conform sferei de competenţă.

Precizăm că cele mai mute reclamaţii au vizat sfera serviciior – 61%, urmând produsele nealimentare, în special bunurile de folosinţă îndelungată – 31% şi apoi produsele alimentare – 8%.


Intră acum și în grupul de