Clasa pregatitoare, obligatorie din 2012 (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Începând din acest an, preşcolarii vor fi obligaţi să urmeze clasa pregătitoare, derulată în cadrul învăţământului primar, conform articolului 110 din metodologia aprobată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) pentru anul şcolar 2012-2013 a informat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Petru Carcalete.

Potrivit acestuia, IŞJ va lua toate măsurile pentru asigurarea: înscrierii în clasa I a tuturor copiilor în vârstă de 7 ani şi a copiilor în vârstă de 6 ani împliniţi până la data începerii anului şcolar (1 septembrie 2012), dacă aceştia au frecventat grupa pregătitoare, şi dacă există solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor şi a susţinătorilor legali, respectiv a înscrierii în clasa pregătitoare a tuturor copiilor în vârstă de 6 ani împliniţi până la data începerii anului şcolar (1 septembrie 2012), dacă nu au frecventat grupa pregătitoare, precum şi a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic (31 decembrie 2012), dacă există solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor şi a susţinătorilor legali.

„Atât pentru clasa I, cât şi pentru clasa pregătitoare, părinţii, tutorii sau reprezentanţii legali trebuie să se adreseze pentru înscrierea copiilor, unei unităţi şcolare cu nivel de învăţământ primar”, a arătat Petru Carcalete, care a specificat că clasa pregătitoare se face numai la şcolile primare cu personalitate juridică.

IŞJ Suceava a realizat un site de centralizare şi monitorizare a înscrierilor de către fiecare unitate şcolară – www.isjsuceava.ro. Pe acest site, diferit de site-ul oficial al instituţiei, va funcţiona o platformă pe care se pot vizualiza, începând cu data de 16 ianuarie a.c. toţi copii care au fost înscrişi în grădiniţe (0-6 ani) şi şcoli (6-7 ani, clasă pregătitoare şi clasa I), prin accesarea link-ului înscireri. Programul informatic creat reprezintă un soft complex şi permite identificarea copiilor înscrişi, inclusiv de către părinţi, după CNP.

„Avantajul oferit de acest program pentru unităţile şcolare şi IŞJ constă în principal în semnalarea şi corectarea unor erori provenite din înscrieri simultane la mai multe unităţi şcolare. Motorul care funcţionează pe acest site practic nu permite ca un copil să poată fi înscris în două sau mai multe instituţii şcolare în acelaşi timp”, a explicat şeful IŞJ Suceava. Acesta a arătat că în cazul în care se doreşte transferul copilului către altă unitate de învăţământ primar, acest lucru este posibil, cu condiţia retragerii cererii iniţiale de înscriere de către părinte.

În perioada 10-11 ianuarie, conducerea IŞJ Suceava asigură că va instrui directorii unităţilor şcolare cu privire la utilizarea programului informatic în şcoli.


Intră acum și în grupul de