USL Suceava solicita Prefecturii revocarea hotararii CJ Suceava privind repartizarea sumelor de bani catre localitati (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

O plângere prealabilă faţă de hotărârea CJ Suceava privind repartizarea sumelor de bani către localităţi a fost depusă marţi de USL Suceava, spre analiză prefectului Sorin Arcadie Popescu şi preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur şi se solicită revocarea acestei hotărâri.

Potrivit liderului PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, hotărârea a fost adoptată cu nerespectarea prevederilor legale, netransparent, neechitabil şi doar în favoarea localităţilor cu primari PDL, şi dacă nu va fi revocată, USL va depune plângere în instanţă.

Nechifor şi-a exprimat încrederea că judecătorii vor stabili că localităţile din judeţul Suceava necesită tratament egal. „Trebuie să repornim procesul de repartizare a sumelor de bani transparent, democratic. Nu avem mari speranţa de la prefect sau de la Gheorghe Flutur şi de aceea cred că vom ajunge în instanţă să convingem judecătorii că localităţile judeţului Suceava necesită tratament egal”, a declarat preşedintele PSD Suceava.

El a subliniat că din calculele făcute de USL, localităţile cu primari PDL din judeţ, deşi sunt mai puţini decât cei ai USL, au primit 70 la sută din fondurile repartizate judeţului Suceava, iar cei ai USL, doar 30 la sută.

Nechifor a arătat că hotărârea CJ, adoptată doar cu voturile consilierilor PDL, ca într-o şedinţă de partid, a fost elaborată fără respectarea normelor de tehnică legislativă a actelor administrative şi nu a avut raportul de specialitate al comisiei de administraţie publică din CJ, ci doar al comisiei de buget-finanţe.

Totodată, şedinţa CJ în care a fost adoptată hotărârea a avut caracter extraordinar, ceea ce presupune că trebuia convocată doar în caz de calamitate sau catastrofe, iar consilierii au primit proiectul de hotărâre cu doar câteva ore înainte, în condiţiile în care un asemenea proiect trebuia supus consultării persoanelor interesate. „Multor primari nici nu li s-au solicitat să prezinte sumele necesare pentru 2012 pentru proiectele prioritare. Gheorghe Flutur s-a limitat doar la asigurarea cofinanţării de proiecte standard, cum e cel de gestionare a deşeurilor la care titular e CJ, iar localităţile sunt parteneri”, a spus Nechifor.

El a arătat că în aceste condiţii, mai multe primării care au în derulare proiecte cu finanţare europeană, sunt în pericol să nu le realizeze întrucât nu li se asigură cofinanţarea.
Nechifor a mai spus că în adoptarea hotărârii s-a făcut fără respectarea principiului prevăzut în legislaţie privind interesul colectivităţilor şi cu nerespectarea principiului consultării, transparenţei decizionale, echităţii şi proporţionalităţii.

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, joi, repartizarea pe localităţi a sumelor din impozitul pe venit şi TVA, doar cu voturile consilierilor PDL, cei ai USL absentând de la şedinţă, considerând că aceasta a fost ilegală, iar repartizarea banilor a fost făcută favorizând primarii PDL.


Intră acum și în grupul de