Starețul Mănăstirii Putna: Preoții români din nordul Bucovinei trăiesc și slujesc sub o presiune pe care prea puțini o înțeleg aici în țară


Intră acum și în grupul de

Starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a transmis, miercuri, la finalul programului organizat la mănăstire cu prilejul Sărbătorii Sf. Ștefan cel Mare, că preoții din regiunea Cernăuți slujesc acum sub o mare presiune în condițiile în care sunt chiar amenințați cu înrolarea dacă nu se afiliază la Biserica Ortodoxă a Ucrainei înființată în 2018 și care este susținută de autoritățile guvernamentale ucrainene.

„Astăzi au fost un număr de peste 25 de clerici, frați români din regiunea Cernăuți care au venit alături de noi cu o floare și o lumânare la mormântul Sfântului Voievod Ștefan”, a spus starețul.

El a subliniat că preoții români din nordul Bucovinei trăiesc și slujesc sub o presiune pe care prea puțini o înțeleg aici în țară.

„Pentru ei, a veni și a sluji la mormântul Sfântului Ștefan este o mângâiere, o speranță. E mângâierea că nu sunt uitați de frații lor, speranța că nu sunt singuri, speranța că nu vor fi abandonați. Le mulțumim pentru că ei aduc o mărturie a suferinței pentru Biserică și pentru Neam. Iar noi avem nevoie de mărturia lor pentru că suferința întărește și pe cel care o trăiește și îi înțelege sensul și pe cel care o vede și îi înțelege sensul”, a mai spus Melchisedec Velnic.

Nou-înființata Biserică ortodoxă ucraineană își dorește preluarea tuturor comunităților religioase ortodoxe afiliate fostei Biserici din Ucraina – Biserica Ortodoxă Ucraineană – structură religioasă care, deși are un nume similar, este subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, de la Moscova, de care susține că s-a desprins însă, în 2022.

Printre comunitățile ortodoxe din Ucraina care sunt afiliate Bisericii subordonate Moscovei se numără și cele românești, în care slujesc aproximativ 130 de preoți, în special în regiunile Cernăuți, Odesa.


Intră acum și în grupul de