Universitatea „Ştefan cel Mare” castiga o prima batalie in procesul intentat MECTS. Instanta a respins exceptiile invocate de Ministerul Educatiei


Intră acum și în grupul de

După patru amânări consecutive, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava a obţinut o mică victorie în procesul prin care cere suspendarea ordinului MECTS privind clasificarea universităţilor.

Potrivit unui comunicat al Universităţii „Ştefan cel Mare”, această instituţie a promovat o acţiune de suspendare provizorie a Ordinului MECTS privind clasificarea universităţilor, iar la termenul de joi instanţa a respins excepţiile de procedură invocate de minister, în legătură cu prematuritatea acţiunii Universităţii „Ştefan cel Mare” şi cu lipsa de interes a instituţiei de învăţământ sucevene în cauza dedusă judecăţii.

De asemenea, au fost respinse patru cereri de intervenţie în interesul ministerului, formulate de Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, Universitatea din Oradea şi Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

Fondul dosarului urmează să fie dezbătut în 2 februarie termen până la care părţile vor încerca găsirea unei soluţii rezonabile cu efecte juridice pozitive reciproce.

Conducerea Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava a atacat în instanţă ordinul ministrului Educaţiei privind clasificarea universităţii sucevene în categoria a treia, a celor centrate doar pe educaţie, considerând că evaluarea are vicii de formă şi de fond.

Rectorul universităţii sucevene, prof. dr. ing. Adrian Graur, a declarat că ordinul ministrului Educaţiei privind clasificarea Universităţii “Ştefan cel Mare” a fost atacat în instanţă, fiind prezentate ca argumente anomalii din metodologia de evaluare sau greşeli ale procesului de evaluare. “Este vorba de vicii de formă şi vicii de fond”, a spus Graur care consideră că modul în care s-a făcut această evaluare a universităţilor reprezintă “o desconsiderare, în general, a întregului corp academic din România”.

Rectorul universităţii sucevene a mai spus că nu s-au comunicat date care erau de interes public privind modul de evaluare şi că întâlnirile pe care le-a avut cu conducerea Ministerului Educaţiei au fost fără rezultate. El a subliniat că demersul va fi dus până la capăt şi se va adresa chiar instanţelor europene dacă se constată că justiţia din ţară “e dirijată”. Graur a mai spus că prin acest mod de evaluare al universităţilor, se încearcă “justificarea unei finanţări proaste”.

Potrivit Legii educaţiei naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie, iar Universitatea din Suceava a fost inclusă în categoria instituţiilor centrate doar pe educaţie.


Intră acum și în grupul de