Primăria Suceava propune colectare selectivă a deșeurilor pe șase fracții și tarifare în lei/tonă pentru deșeuri


Intră acum și în grupul de

Municipiul Suceava va implementa un nou caiet de sarcini pentru serviciul de salubrizare menajeră, care pune accent pe colectarea selectivă a deșeurilor pe șase fracții și tarifarea în lei pe tonă, conform legislației actualizate (Legea nr. 51/2006, Legea nr. 101/2006, OUG nr. 92/2021 și ordinele A.N.R.S.C.).

Proiectul, propus spre aprobare Consiliului Local, va intra în vigoare după modificarea contractului cu operatorul SC DIASIL SERVICE SRL – SC RITMIC Com SRL.

Noul sistem prevede organizarea colectării deșeurilor în șase categorii distincte: deșeuri reziduale, biodeșeuri (din grădini și parcuri), hârtie și carton, plastic și metal, sticlă și deșeuri textile.

Această structură încurajează separarea corectă la sursă și reducerea cantității de deșeuri generate.

Tarifarea se va baza exclusiv pe cantitatea reală colectată, exprimată în lei/tonă, eliminând alte unități de măsură.

Potrivit primarului Vasile Rîmbu, această abordare asigură un sistem mai echitabil, stimulează cetățenii să genereze mai puține deșeuri și obligă operatorul să colecteze selectiv întreaga cantitate.

Cantitatea totală anuală de deşeuri reziduale estimată a fi transferată, pe baza istoricului, este de 26690 tone/an, iar cantitatea totală anuală de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic şi sticlă colectate separat estimată a fi sortată, potrivit datelor istorice, în stația de sortare a operatorului este de 2195 tone/an.

De menționat este că operatorul trebuie să asigure predarea şi comercializarea deşeurilor sortate către operatori economici autorizați să desfăşoare activități de reciclare, inclusiv a cantităților şi tipurilor de materiale de ambalaje contractate de către delegatar cu organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, în vederea acoperirii costurilor de gestionare a deşeurilor de ambalaje din deşeurile municipale. Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea deşeurilor sortate nu se includ în structura tarifului, iar veniturile realizate de operator din vânzarea/valorificarea deşeurilor sortate se vor raporta lunar delegatarului şi vor fi păstrate de către operator, într-un cont distinct, în vederea acoperirii diferenței de tarif dintre tariful de operare şi tariful de facturare aprobat de delegatar.

Modificările, aliniate la normele UE, vor fi integrate în contractul de delegare prin act adițional, promovând protecția mediului și eficiența serviciului de salubrizare în Suceava.


Intră acum și în grupul de