Sanse de finantare cu fonduri europene a proiectului privind reabilitarea Curtii Domnesti (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Fonduri în sumă totală de 172 de milioane de euro, s-au realocat, între axe, în cadrul POR, a declarat miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu, precizând că pentru valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, suma alocată este de 39,84 de milioane de euro. El a arătat că această situaţie trebuie fructificată de municipalitatea suceveană pentru a asigura finanţarea proiectului de reabilitare şi punere în valoare a Curţii Domneşti din oraş. Lungu a precizat că solicitarea pentru finanţarea proiectului urmează să fie depusă, luni, la MDRT.

Primarul a spus că proiectul de reabilitare şi punere în valoare a Curţii Domneşti situată în zona centrală a municipiului Suceava este cel mai important proiect după cel de reabilitare a Cetăţii de Scaun.

Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost conceput gratuit de firma spaniolă Arena, iar lucrările vor costa aproximativ 17 milioane de euro, din care 9 milioane de euro lucrări de construcţii-montaj.

Curtea Domnească va fi pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă, în formă de U ce va folosi zidurile actuale şi păstrează arhitectura medievală, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil dotat cu utilităţi pentru turişti, sală de recepţie, expoziţie permanentă, sală pentru expoziţii temporare, dar şi un centru de studii medievale.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în urmă cu un an, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti.

Autorităţile sucevene doresc ca prin acest proiect, Curtea Domnească, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare. Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.


Intră acum și în grupul de