Sute de credinciosi au luat „Aghiasma Mica”, de la „Izvorul Tamaduirii”, situat in apropierea Manastirii „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sute de credincioşi ortodocşi suceveni au luat parte, vineri, la finele Săptămânii Luminate, la cea de-a doua sfinţire a apei prilejuită de sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, slujbă care a avut loc în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, dar şi la izvorul situat în imediata apropiere a lăcaşului de cult.

Oameni de toate vârstele şi condiţiile materiale au asistat cu evlavie la slujba de sfinţire a apei (Aghiasma Mică), sub semnul credinţei şi al minunii de care aminteşte această mare sărbătoare a românilor.

Astfel, după efectuarea Sfântului Maslu care a fost desăvârşit în curtea mănăstirii sucevene, şi după citirea Sfintei Evanghelii, soborul bisericesc a coborât la baza lăcaşului de cult, acolo unde preoţii au sfinţit apa izvorului situat în pădurea Parcului Şipote.

După ceremonialul sfinţirii, credincioşii suceveni au avut avut posibilitatea de a lua Aghiasma Mică în recipiente speciale puse la dispoziţie de reprezentanţii Mănăstirii “Sfântul Ioan cel Nou”.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, la originea sărbătorii “Izvorul Tămăduirii” se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit Tradiţiei, un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorită împăratului Leon (457- 474), pe atunci neîncoronat, care împlineşte descoperirea făcută de Maica Domnului: “Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apa tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”.

Mai târziu, când Leon ajunge împărat, ridică pe locul unde s-a petrecut minunea o biserica cu hramul “Izvorul Tămăduirii”. Aici primeşte vindecare de o boala grea şi împăratul Justinian (526-575), care ridică drept mulţumire o biserică şi mai mare. Biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453, de turci.

Izvorul tămăduirii din timpul lui Leon se păstrează şi în zilele noastre. Credincioşii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există izvorul cu apă tămăduitoare din trecut.


Intră acum și în grupul de