Valea Negrii, un adevarat butoi cu pulbere al judetului Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sucevenii din localităţile Neagra şi Dârmoxa au trăit ani buni alături de un adevărat „butoi cu pulbere”, în zonă fiind descoperit un întreg depozit de muniţie neexplodată.

Potrivit datelor pe care le deţinem, descoperirea a fost făcută de poliţiştii oraşului Broşteni, luni seara, în jurul orelor 19:00, pe păşunea denumită „Cerbu”. Organele de ordine au identificat iniţiat 64 de proiectile care erau dezgropate pe jumătate, în urma ploilor torenţiale înregistrate în zonă.

Conform declaraţiilor făcute de purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt.maj. Alin Găleată, imediat locul a fost izolat şi s-a asigurat paza muniţiei până la sosirea pirotehniştilor. Marţi dimineaţă, echipa pirotehnică a ISU Suceava, condusă de colonelul Cristinel Anton şi compusă din locotenentul Ilie Şveduneac, maistrul militar Iulian Pentilescu şi plutonierul major Marius Chimiuc, s-a deplasat la faţa locului, unde a fost descoperit de fapt un întreg depozit de muniţie.

„După cercetarea şi detectarea zonei, au fost găsite, în total, 1304 proiectile de artilerie, peste 1.100 de proiectile explozive calibrul 76 mm, aproape 140 de proiectile explozive calibrul 100 mm şi 13 proiectile perforant-explozive calibrul 25 mm, provenind din Primul Război Mondial, multe dintre aceste muniţii fiind în perfectă stare de funcţionare. Statistic, s-a stabilit un nou record privind numărul de elemente de muniţie descoperit şi asanat pe raza judeţului Suceava, într-o singură misiune”, ne-a declarat Alin Găleată.

Cu ajutorul unui buldoexcavator, pus la dispoziţie de Primăria Broşteni, s-au săpat patru gropi, în care a fost pregătită muniţia pentru distrugere, dar din cauza numărului foarte ridicat de proiectile ce trebuiau să fie asanate, lucrările de distrugere au fost efectuate pe parcursul a două zile, paza pe timpul nopţii fiind asigurată de către poliţişti şi jandarmi.

Chiar dacă proiectilele găsite au fost „aruncate în aer” locuitorii din zonă se pare că nu au scăpat în totalitate de griji, dat fiind faptul că zona a fost folosită, se pare, ca depozit de muniţie şi astfel nu se exclude posibilitatea ca să mai existe şi alte elemente de muniţie asemănătoare.


Intră acum și în grupul de