Fenomenul FABULOS pe care ai sansa sa il vezi o data-n viata! Planeta Venus revine in atenta astronomilor. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

Planeta Venus a stârnit, de-a lungul timpului fascinaţia oamenilor de ştiinţă. Acum, Venus revine în atenţia astronomilor, pe 5 iunie, când vom putea vedea una din rarele sale treceri prin faţa Soarelui.

Potrivit Libertatea.ro, fenomenul va avea loc în noaptea de marţi spre miercuri şi se va produce din nou abia peste 105 ani. Trecerea planetei Venus prin faţa Soarelui i-a intrigat pe oamenii de ştiinţă încă de la formularea, de către Johannes Kepler, a legilor despre mişcarea planetelor, într-o lucrare scrisă în anul 1627, aminteşte Mediafax.

Savantul german prezicea atunci fenomenul pentru data de 7 decembrie 1631, dar a murit cu un an înainte de data anunţată de el. Din nefericire pentru faima lui Kepler, fenomenul de atunci nu a fost observat nici de alţi astronomi: unele imprecizii ale calculelor lui Kepler l-au făcut să anunţe fenomenul pentru perioada nopţii, dar acesta ar fi putut fi observat în realitate pe timpul zilei, parţial, în Europa Occidentală.

După fenomenul de marţi, următoarea trecere a planetei Venus printre Soare şi Terra va avea loc abia în 2117, adică peste 105 ani. Aceste tranzitări au loc în pereche, la intervale de opt ani, iar apoi nu se mai produc timp de peste un secol. În secolul al XXI-lea, precedenta aliniere a avut loc în 2004, iar în secolul al XX-lea nu a avut loc niciuna, mai arată Libertatea.ro.

“Dacă vremea va permite, iar cerul va fi senin, fenomenul astronomic va putea fi urmărit de pe platforma Galleria Mall Suceava, în jurul orei 05.30, oră la care răsare Soarele. Tranzitul se va termina în jurul orei 07:55, vom avea aşadar două ore pentru observații, în condiţiile în care ne va permite timpul. Soarele poate fi privit în siguranță NUMAI prin filtre, cele mai potrivite fiind filtrele de sudură cât mai închise la culoare”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, drd. Emil Turcu, cercetător ştiinţific în cadrul Compartimentului Observator Astronomic, de la Planetariul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.


Intră acum și în grupul de